Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Председателят на Европейския съвет пристига на посещение в Турция

Доналд Туск
Фото: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пристига днес на посещение в Турция. Анкара е последната визита в обиколката му в балканските страни. Туск ще разговаря с премиера Ахмет Давутоглу. Прeдвижда се също да поднесе цветя на мястото на атентата от 17 февруари в Анкара, който отне живота на 29 души. На лидерската среща на ЕС, състояла се на 18 и19 и февруари в Брюксел, лидерите на Евросъюза публикуваха съвместна декларация, в която осъдиха терористичния атентат.

Туск ще разговаря и с турския президент Р. Т. Ердоган. Приоритетните теми в срещите на европейския председател с турските политици ще бъдат борбата срещу тероризма и бежанската криза.

Връщане към мерките на Шенгенската зона, включващи строги проверки на външните й граници, представлява предварително условие за решаване на мигрантската криза, заяви Доналд Туск в навечерието на анкарската визита. По думите му, страните-членки трябва да отказват достъп на граждани на трети страни, които не отговарят на основните условия или които не са искали получаване на убежище, макар да са имали възможност.

Визитата на Доналд Туск в Анкара е важна и от гледна точка на това, че лидерите на ЕС искат да видят резултатите от плана за справяне с бежанската криза преди ключовата среща с Анкара на 7 март.

ЕС договори план за действие с Турция, предвиждащ на страната да бъде предоставена помощ за бежанците в размер на 3 милиарда евро, в замяна на възпиране на мигрантските потоци към Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!