Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Трети мост над Босфора в Истанбул вече свързва Европа и Азия

Фото: ЕПА/БГНЕС

Още един, трети мост над Босфора в Истанбул ще свързва двата континента Европа и Азия. Днес бе поставена последната стоманена плоскост от носещата конструкция на третия мост над Босфора, наречен "Султан Явуз Селим".

Това стана с тържествена церемония на новия мост с участието на турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиера Ахмед Давутоглу, които направиха и последната заварка върху плоскостта. Ердоган нарече моста звездния проект на Турция, който поднасяме в навечерието на 8 март, Международния ден на жената.

Новият мост, както и предишните два е висящ. Носещата конструкция има общо 59 стоманени плоскости. Той е висок 322 метра, което го прави най-високият висящ мост в света, заяви министърът на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм. Широчината на платното е 59 метра. Строителството му започна преди 2 години и половина.

Дължината на третия босфорски мост ще бъде 1408 метра, с 8 ленти и две железопътни линии. По думите на транспортния министър предвижда се новият мост над Босфора да бъде пуснат в експлоатация през месец август тази година.

Очаква се пускът на новия мост да облекчи трафика на мегаполиса Истанбул, който е изключително натоварен особено по мостовете над Босфора. Сега движението над Босфора става по двата моста - "Богазичи" или "Ататюрк" и "Фатих Султан Мехмет".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!