Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Зигмар Габриел: ГСДП ще подеме борбата за възстановяването на демократичния център в Германия

Фото: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел не планира промени в политиката си спрямо бежанците въпреки изненадващия пробив на новата крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" на местните избори в три провинции в Германия в неделя. С лозунги срещу бежанците и призив за затваряне на границата партията успява да влезе и в трите парламента. Изборите се проведоха в Баден-Вюртемберг - където на власт остава "Зелената партия", в Райнланд-Пфалц - в която социалдемократите продължават да са първа сила, и в Саксония-Анхалт, където също няма промяна в първото място, то остава за ХДС на Меркел.

Изненадата е именно големият процент, който успя да вземе "Алтернатива за Германия".

Класическите партии трябва да си вземат поука от този резултат, заяви генералният секретар на ХДС Петер Таубер:

Съветвам всички демократични партии да обмислят резултатите и причините. Ние трябва да решаваме проблемите на хората и тогава те отново ще започнат да избират нас или да се завръщат при нас от "Алтернатива за Германия".

Големият губещ от изборите не е канцлерът Ангела Меркел, а коалиционният ѝ партньор - Социалдемократическата партия, която бе изместена от "Алтернатива за Германия" в две от трите провинции. Лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел обяви:

Тази изборна вечер е вечер на разделението в Германия, тъй като демократичната класа в страната ни не стана по-силна, а напротив - по-слаба. Затова ГСДП решително ще подеме борбата за възстановяването на демократичния център в Германия с пълна сила.

Според анализаторите въпреки съкрушителните резултати фактът, че мнозинството и в трите провинции е гласувало за премиери, които подкрепят политиката на Меркел, е неоспорим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!