Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Десетки заподозрени са задържани заради атентата в Анкара

| обновлено 14.03.16 16:09
Фото: БТА

Полицията в Турция предприе акции срещу Кюрдската работническа партия, която властите посочиха като извършител на снощния атентат в Анкара. По последни данни загиналите са 37, а ранените над 120. Задържани са десетки заподозрени в Истанбул, Адана и Диарбекир. В рамките на разследването полицията е предприела акции срещу бойци на обявената за терористична Кюрдска работническа партия-ПКК. Задържани са над 36 души в Истанбул, Адана, Диарбекир. Обявени за издирване са 20 автомобила, които може да бъдат използвани за нови атентати.

В последно време терористите използват автомобили, заредени с експлозиви, и самоубийци, които възпламеняват колите на централни места с много хора, а също и близо до държавни учреждения, летища, пристанища, за да предизвикат хаос и дестабилизация в страната - посочват анализатори. ПКК използваше подобни прийоми и преди няколко години, когато загинаха много невинни хора. Войната в Сирия, с която Турция има 900 км. обща граница, улеснява кюрдските терористи да извършват удари на турска територия, отбелязват анализаторите, според които вчерашният акт е поредният от серията, които от есента на миналата година разтърсиха Анкара и Истанбул, но е първият, извършен срещу цивилни.

Властите призоваха гражданите да не посещават многолюдни места. Наближава кюрдската Нова година, която се празнува около 20 март, и се твърди, че има опасност от нови терористични атаки на ПКК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!