Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

До април подготвят критериите за енергийни помощи

Скоро се очаква и споразумение за заема за БЕХ

| обновлено 15.03.16 14:06
Теменужка Петкова
Фото: БГНЕС

В началото на април трябва да са готови критериите, по които ще се определя кои българи имат нужда от енергийни помощи, както и за защита на уязвимите потребители. 

Енергийният министър Теменужка Петкова каза, че предстои среща с представители  на  главната дирекция "Енергетика" на Еврокомисията, на която да се изяснят тези въпроси:

Работим с колегите от Министерството на труда и социалната политика. Имаме все още неща, които трябва да бъдат изяснени. Но, тук основната и водеща роля е тяхната, тъй като те познават из основи цялата социална система, Закона за социалното подпомагане, имат вече утвърдена практика с помощите за отопление. Една част, може би, от критериите ще бъдат пренесени по отношение на уязвимите потребители от гледна точка на либерализацията на цената на енергията.


Министър Петкова съобщи също, че до десетина дни се очаква Българският енергиен холдинг да приключи разговорите с консорциума от банки, които да отпуснат кредит до 650 милиона евро. С парите Националната електрическа компания ще погаси дълговете си от над 1 милиард лева към двете американски централи от комплекса "Марица изток". Срокът, в който да стане разплащането, отново е бил удължен заради преговорите с банките, посочи още Теменужка Петкова:
В момента се водят преговорите с консорциума, който е определен за изпълнител, така да се каже, на исканото от БЕХ финансиране. Така че надявам се, преговорите да приключат, може би, до десетина дни, трябва да имаме вече информация и да се върви към сключване на договор. В момента се договарят клаузите от договора. Това се договаря. Ако можем да постигнем подобрение на офертата, която е дала банката, ще го направим. Полагаме всички усилия да можем да постигнем определено подобрение, но смятам, че параметрите, които са дадени, са съвсем в рамките на нормалното и мисля, че ще бъде успешна цялата процедура.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!