Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мащабна акция на турската полиция срещу заподозрени за тероризъм

| обновлено 16.03.16 12:22
Фото: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция проведе тази сутрин мащабна операция срещу Кюрдската работническа партия в Истанбул и осем области в провинцията. Анадолската агенция съобщи, че при акцията в мегаполиса са били задържани общо 20 "заподозрени", сред които юристи и активисти на една неправителствена организация.

Акцията на полицията е започнала през нощта с участието на специалните части за борба срещу тероризма, които са били подкрепени от хеликоптери по въздуха. Извършени са били арести и обиски в около 16 района на Истанбул.

П
олицейската акция е била свързана с последния терористичен атентат, при който загинаха 37 души, а десетки бяха ранени. Той беше извършен от двама самоубийци, които възпламениха кола с експлозиви в неделя в столицата Анкара. 

Водещи разследването власти поясниха,че единият от терористите е жена - студентката
Сехер Демир, която е била активист на ПКК, но е била разкъсана от бомбите.

Във вторник трима университетски преподаватели бяха арестувани и обвинени за "терористична пропаганда" заради публичните им призиви за прекратяване на военните операции в Югоизточна Турция.

След терористичния акт в неделя турската армия предприе обстрел по позиции на ПКК в планината Кандил край границата със Сирия. Турското правителство обвинява ПКК за бомбените атентати в Анкара от този и миналия месец. При двете нападения загинаха 66 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!