Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Терористична заплаха затвори германските дипломатически служби в Турция

Кюрдската групировка ТАК пое отговорност за атентата в Анкара

| обновлено 17.03.16 12:25
Фото: БТА

Германското външно министерство съобщи, че посолството на Германия в Анкара, генералното ѝ консулство в Истанбул, както и германското училище в същия град, са затворени заради риск от "възможно нападение", предаде Ройтерс. Още във вторник Берлин издаде предупреждение към своите граждани в Анкара за предстоящо нападение.

Междувременно свързаната с Кюрдската работническа партия (ПКК) Кюрдска военизирана групировка ТАК ("Ястреби за освобождението на Кюрдистан") пое отговорност за самоубийствения атентат в Анкара в неделя, при който загинаха 37 души, съобщи Ройтерс. 

Изявлението беше публикувано на сайта на групировката. Атентатът е определен в него като "отмъщение" за операции на турските сили за сигурност, извършени в населените с кюрди югоизточни провинции на Турция от лятото насам.

ТАК заплаши, че подготвя нови атентати, като същата групировка извърши и кървавото нападение през февруари тази година, в което загинаха 29 души също в турската столица. Поради опасността от нови атаки и съображения за сигурност валийствата в Анкара и Истанбул не дадоха разрешения за провеждане на планираните от Прокюрдската демократична партия на народите (ДПН) чествания на празника Невруз кюрдската Нова година на 21 март тази година.

Цветя в памет на жертвите на мястото на Атентата в Анкара, извършен на 13 мартВ Анкара продължават поклоненията на лобното място на атентата в неделя. Голяма група от представители на изселнически организации от България и Балканските държави посетиха площада "Къзълай" в града, където беше извършен терористичният акт, и поставиха карамфили за загиналите в нападението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!