Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Петима са вече загиналите при взрива в центъра на Истанбул

| обновлено 19.03.16 14:20

Петима са вече загиналите при взрива в центъра на Истанбул. Валията на града Васип Шахин съобщи,че ранените са над 20 души, но може да има още жертви. По думите му експлозията е причинена от атентатор самоубиец. Полицията проверява самоличността на извършителя, според някои информации той е имал съчастник.

Експлозията стана в сърцето на търговския център на града - на централния булевард "Истиклял" в квартал "Бейоглу", който води към площад "Таксим". Според някои данни, взривът е избухнал пред полицейското управление в квартала.

Наблизо се намират немското училище и германският културен център, за които предишните дни бе съобщено, че има заплаха от терористичен атентат.

По това време на булевард "Истиклял" има много хора, включително и чужденци, затова се предполага, че експлозията е била насочена срещу цивилни граждани. Смята се също, че тя е свързана с отменения от властите в града митинг на кюрди, който беше насрочен за днес и който е във връзка с честването на Кюрдската нова година -  Невруз.

Все още все още никой не е поел отговорност за случилото се. Първоначалните данни сочат, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ или свързана с нея групировка е извършила днешния самоубийствен бомбен атентат в Истанбул, заяви високопоставен служител, цитиран от Ройтерс. Сред ранените има израелски граждани, каза говорител на израелското външно министерство. Той обаче не съобщи нито колко са, нито в какво състояние са. По-рано турската информационна агенция Доган и израелският новинарски сайт Ynet съобщиха, че сред пострадалите има трима израелски граждани.

Турският министър на здравеопазването съобщи, че 12 от 36-та ранени са чужденци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!