Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Един задържан за атентата в Истанбул

На мястото на атентата в Истанбул
Фото: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Истанбул е задържала един човек по подозрение, че е замесен в атентата на булевард "Истиклял", в който бяха убити 5-ма души, включително терористът самоубиец, а 36 бяха ранени.

За задържания заподозрян съобщиха турските медии, но не посочиха името му, тъй като е въведена временна забрана за медиите да разкриват подробности от разследването на атентата.  

Генералната прокуратура  на Истанбул назначи петима прокурори от отдела за борба с тероризма, които водят следствието. Работи се по две версии. Едната, която бе огласена от отговорен турски представител е, че атентатът е извършен от забранената заради тероризъм Кюрдска работническа партия (ПКК) или свързана с нея групировка, както при атентата преди 6 дни в Анкара.

Но нови данни сочат, че атентаторът може да е и от терористичната групировка "Ислямска държава". Съобщено бе, че разследващите са намерили части  от разкъсаното от бомбата тяло на терориста на мястото на експлозията. Установена е била самоличността му и негова връзка с "Ислямска държава". Лицето пристигнало в Турция от Сирия през месец октомври м.г.

Според властите днешният атентат може да се окаже подобен на този през месец февруари т. г, когато терорист от "Ислямска държава" възпламени бомба на площада "Султанахмед" в Истанбул и причини смъртта на 10 германски граждани. Очевидци твърдят,че атентаторът на булеварда "Истиклал" задействал бомбата, точно когато минавал покрай група чужденци.

Трима израелски граждани и един иранец са загинали при днешния самоубийствен атенат в центъра на Истанбул, според турски телевизионни канали, които цитират медицински източници, предаде АФП. Генералният директор на израелското външно министерство Доре Голд е решил да прекъсне визитата си в САЩ, за да замине за Истанбул, съобщи електронното издание на в. "Хюриет". Израелската служба за спешна помощ и помощ при бедствия е наела два самолета, с които от Истанбул да бъдат евакуирани израелските граждани, ранени при атентата, обяви говорител на службата в Ерусалим. Операцията се осъществява в координация с израелското министерство на външните работи. Говорител на министерството уточни, че най-малко 11 израелски граждани са били ранени при атетната, двама, от които тежко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!