Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Кардинал Паролин освети столичния католически храм "Успение Богородично"

| обновлено 20.03.16 19:01
Фото: БГНЕС

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин освети катедралния храм "Успение Богородично" на  Католическата апостолическа екзархия в София. Момче и момиче в народни носии посрещнаха с пита кардинал Паролин. Сред присъстващите на тържественото богослужение бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова  и вицепремиерът Меглена Кунева.

Това е църквата, в която аз съм кръстена и в която съм кръстила още две деца, две момиченца. Познавам поне три поколения назад епископите на тази църква. Имаме голям късмет цялата общност, които се черкуваме тук, с изключителни хора, заяви вицепремиерът Меглена Кунева, която е убедена, че напрежението в управляващата коалиция ще стихне:
Може би, когато малко повече се вслушваме в тези думи, които днеска звучаха в църквата. Разрешете ми да спра до тука. Аз много вярвам, че с добро и с отворено сърце нещата могат да се постигнат.

Молитвеният храм на католическата общност "Успение Богородично" е построен през 1924 година, но досега беше само благословен, а в последните години обновен. Представителите на българската католическа общност са щастливи, че за този важен момент присъства държавният секретар на Светия престол, който е най-младият духовник, на 61 години, който заема този отговорен пост, втори по ранг след папата. 

В основите на мраморната маса зад олтара бяха вградени мощите на убитите от комунистическия режим католически свещеници, обявени по-късно от католическата църква за светци - блаженият Евгени Босилков, Юсафет Шишков, Камен Дичев и Павел Джиджов, както и мощите на папа Ронкали, който преди да стане папа е живял и работил в България и толкова е обикнал българите, че е известен като българският папа. В храма ще бъдат вградени мощите и на друг голям приятел на България - папа Йоан Павел Втори.

Всички мощи имат своето значение и своята история, но за нас са ценни мощите на Папа Йоан 23-ти, който е живял тук и е служил в този храм. Днес светец на католическата църква. Монсеньор Ронкали, както го помнят хората от миналото. 10 години е живял в България, а също и от Йоан Павел Втори, който също е светец на католическата църква и при неговото посещение 2002 година, той беше в този храм, поясни епископ
Христо Пройков.

По-късно в неделя кардинал Паролин посети  манастира на монашеската общност на "Сестрите на Светата Евхаристия" в София, където вечерта  ще отслужи Света меса в католическата катедрала "Свети Йосиф".

Българската католическа общност ще използва случая, за да отправи специална покана за посещение и към светия отец.

В понеделник ще се състоят официалните срещи на държавния секретар на Ватикана с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква, с министър-председателя Бойко Борисов, с президента Росен Плевнелиев и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!