Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Само за един учебен срок, деца за две гимназии са напуснали училище, пише "Монитор". Хиляда сто осемдесет и три ученици са извън системата заради социални проблеми, други 650 са изключени заради отсъствия. Данните са на Министерството на образованието.
"Новинар" предупреждава за опасни за здравето яйца на нашия пазар. Стоката е с неустановен срок на годност, подчертават от Съюза на птицевъдите. Наши фирми, вносители на яйца, представяли неверни документи, в които се казва, че стоката е от страна-членка на Евросъюза.
"С пари за ваксини Москов увеличава заплати", пише "Дума" на първа страница. Заплатите за лекарите в "Спешна помощ" стават 1 500 лева, а за медицинските сестри - 900 лева. Вестникът припомня, че парите са от целево отпуснати от правителството средства, предназначени, първоначално, за ваксини в изпълнение на имунизационния календар за тази година.
Именитият кардиолог, професор Александър Чирков, пише в коментар във вестник "Сега" "Само як контрол върху работата на лекарите ще спаси реформата". Според него, в болниците се извършват страхотни злоупотреби - и финансови, и със здравето на пациентите. 
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заявява, в интервю за "Труд" "Бъдещият президент трябва да има здраво семейство". Цветанов не отрича, че министър-председателя, който е и лидер на ГЕРБ, винаги ще бъде разглеждан като потенциален кандидат за президент. По отношение на бъдещето на управляващата коалиция, Цветанов подчертава, че не се очертават предсрочни избори.
"Разликата между цената на горивата на едро и дребно се сви три пъти от началото на годината", пише "Капитал дейли" в темата си в броя днес "Защо "Лукойл" атакува Марешки". Според вестника, намаляването на маржа вероятно е и заради бензиностанциите на варненския бизнесмен, които продават на доста по-ниски цени в сравнение с останалите обекти в страната.
Летният сезон започва с хиляда свободни места за готвачи, сервитьори, камериерки и други позиции, информира "24 часа". Това е съобщено на първата трудова борса преди сезона, проведена вчера в Бургас.  Вероятно ще има още една борса и през април, за да се набавят необходимите кадри, са казали представители на туристическия бранш. В интервю за "24 часа", министърът на туризма Николина Ангелкова се заканва, че няма да има компромис за хотелиерите, които не декларират всички регистрирани при тях туристи. Според нея, това лято се очакват повече туристи от Русия, Франция, Германия и Полша.
"Все повече наши работници в Словения, Чехия и Германия са жертви на измами", казва директорът на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова в интервю за "Монитор". Данните са за миналата година. Нашенците в споменатите държави се оплакват от лоши условия на труд. Отчита се нарастване на злоупотребите от страна на наши работодатели при командироване на служители в чужбина, за да се спестят полагащите се по закон пари за дневни разходи и квартира.
Повечето вестници излизат днес с водещо заглавие, посветено на оказалото се лъжливо предупреждение за готвен атентат край бившия столичен хотел "Плиска". "Бойко Борисов нахока САЩ, че са предупредили гражданите си за опасност след сигнал на българските служби, пише "Сега". "Гей атака на "Плиска", български хомосексуалист натопил пред властите афганистанския си любовник, че е терорист, допълва "Земя". "Зарязан любовник лъже за готвен атентат", интерпретира "Стандарт". "Мъжка любовна история се превърна в истерия", пише "Телеграф", цитирайки премиера Борисов. И "Труд" цитира Борисов с репликата му "Хората от любов понякога се взривяват". 
Днешните издания почитат паметта на отишлия си Йохан Кройф. "Футболът плаче за Кройф", пише, на първа страница "Стандарт" под снимката на футболната легенда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!