Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Пробутват коледни козунаци на Великден", съобщава "Телеграф". От вестника са изчислили, че домашно приготвен козунак струва 11 лева. В козунаците в магазините вместо яйца е използван оцветител за лимонада, предизвикващ алергии.
"Монитор" пише за друга, полезна за потребителите информация. "Шеговити" детски играчки причиняват изгаряния и удрят ток, продават се без информация на български език". През 2015 година, на пазара у нас, са установени 200 вида опасни стоки, казват от Комисията за защита на потребителите. В сайта на Комисията е публикуван каталог с тези стоки.
"Ненчев профукал над 200 хиляди лева за коктейл" е водещото заглавие на "Дума". Коктейлът е организиран по време на посещение на военния министър в Полша, уточнява вестникът и допълва: "Министърът на отбраната призна, че ведомството му е платило 3 милиона лева на адвокатска кантора. "
"Горанов се похвали с огромен, но временен бюджетен излишък", акцентира "Сега". Освен отчета за първото тримесечие, Министерството на финансите публикува и макроикономическата си прогноза за 2016 година, която очевидно не отразява надеждите на премиера Борисов за 4,5 на сто ръст на икономиката, пише вестникът. Екипът на Горанов продължава да залага на 2,1 на сто ръст от Брутния вътрешен продукт при постигнат 3 на сто за 2015-та.
"Отнемат купени шофьорски книжки", пише "Труд". Решението е прието на заседание с премиера, вътрешния министър и ръководители в полицията след специализираната акция, при която бяха заловени 16 корумпирани служители на "Автомобилна администрация". 580 са неправоспособните водачи, допълва изданието.
"Стандарт" излиза със заглавие "Министри пешеходци". Калфин е с електромобил, други негови колеги слязоха от колите на Националната служба "Охрана".  Така се пестят държавни средства, но и се дава положителен пример, пояснява финансовият министър по повод решението от правителствено заседание.
"Пада роумингът", съобщава, на първа страница, "24 часа" и уточнява, че отпадането е от 1 април и у нас то се осъществява с година и половина по-рано от останалите европейски държави-членки на Евросъюза.  Офертата за отпадане плащането на тази услуга е обаче само при един от мобилните ни оператори, при останалите цените са намалени чувствително.
"Зоопаркове въртят черна борса за екзотични животни", алармира "Монитор". Мутри и бизнесмени плащат до 50 хиляди лева на зоологически градини, внесли животни от забранени за търговия и домашно отглеждане видове като тигри, крокодили, медицински пиявици. След като са получили пратката, от зоопарковете отчитат, по документи, че поръчаното животно е умряло, и така то попада в частните менажерии.
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски казва, в интервю за "24 часа", че 800-те дни са излезли от учебник за възстановяване на компании в тежко положение. Неговото обещание преди 15 години, на 6 април, че страната ни ще се оправи икономически за срок от 800 дни мотивира много хора да гласуват за НДСВ тогава. Сакскобургготски допълва, че е очаквал от българите "да има повече трудолюбие". 
"Труд" публикува интервю с член на "Ал Кайда" в Сирия, който заявява "Обещаха ни, че в рая ще имаме 70 жени". Специалният пратеник на вестника в Сирия, Диляна Гайтанджиева, е разговаряла с няколко души, повлияни от идеите на "Ислямска държава". Тя разказва за среща с 5-годишно дете от Туркменистан, едно от стотиците деца-войници в Сирия.
Академик Петър Кендеров споделя, в интервю за "Стандарт", "Образованието не е вкусно за младите". Имаме много талантливи младежи, но средното ниво е много ниско, споделя впечатленията си той. Според него, образованието ни тренира паметта на младите, а не мисленето им.
"Създадоха нов вид кисело мляко", е водещото заглавие на "Новинар". Популярният професор Христо Мермерски и синът му се похвалиха с изобретението си, новият вид кисело мляко съдържа шест бактерии и един вид пробиотик.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!