Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турската полиция е арестувала предполагаемия извършител на атентата в Диарбекир

Турската полиция е арестувала предполагаемия извършител на бомбения атентат в град Диарбекир в четвъртък, при който бяха убити 7 души, а 32-ма - ранени. Нападението беше извършено с кола бомба, която е задействана дистанционно при преминаването на микробус с полицаи и цивилни.

Подозираният за нападението мъж беше арестуван в рамките на мащабна операция на полицията, в която бяха задържани общо 30 души. Според властите атентаторът е член на забранената терористична Кюрдска работническа партия (ПКК), която пое отговорността за нападението. Твърди се, че мъжът отначало паркирал колата близо до мястото, откъдето трябвало да мине автобусът, а след това задействал взривното устройство.

Нападението беше извършено ден преди посещението на турския премиер Ахмед Давутоглу в района на Диарбекир, където се водят сблъсъци между силите за сигурност и терористични атаки на ПКК. Преди време властите бяха въвели и комендантски час в някои райони. Счита се, че атентатът е бил извършен за да сплаши властите и да се отмени посещението. Давутоглу обаче не отмени визитата си, а посети вчера Диарбекир, който е компактно населен с кюрди. По време на митинг той призова местните хора да не се поддават на страха от  терора,подчертавайки, че ще бъде гарантирана сигурността на региона.

Давутоглу обяви още,че ще започнат директни полети от Диарбекир до признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република и град Ербил в Северен Ирак. Предвижда се новите дестинации да оживят търговскоикономическите връзки на региона, които бяха позамряли заради терора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!