Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Министерството на земеделието обмисля правни промени в защита на горските служители

Фото: Венелина Попова

В България няма застрашени местни дървесни видове, а държавата ни е на второ място в Европа по процент на гори, включени в "Натура 2000", обяви при откриването на Националната седмица на гората в Стара Загора заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов.

5 процента от горите в България са защитени природни територии и още толкова са обявени през 2015 година от Министерски съвет: 

По-нататъшен натиск за разделянето на горите на едни такива, които няма да ги пипаме, а други, които ще ги стопанисваме функционално, е неправомерен и нереален. Ние очакваме до края на годината да бъде завършена и да влезе в действие, след съответното обществено обсъждане, Наредбата за оценка на екосистемните ползи от горите и тяхното остойностяване.  

Тази година са предвидени рекордни инвестиции за залесяване на 20 000 декара в държавните гори. През 2015 година са построени 178 км горски пътища, от тях 32 км са в района на българо-турската граница и са в полза на националната ни сигурност, посочи Костов. Предстои да бъдат изградени още 210 км.

Министерството е в активен диалог за промяна на Наредбата за контрол и превенция срещу горското стопанство, свързана с НК за защита на горските служители и с тяхната мотивация за работа. В противен случай има опасност да се върнем в 20-те и 30-те години на миналия век, когато у нас са избивани лесничеи по време на изпълнение на служебните им задължения. 

За лесничей на годината беше избран инженер Жельо Марев – заместник-директор на Югоизточното държавно предприятие, а Валя Балканска поздрави със свои изпълнения участниците в тържественото откриване на Националната седмица на горите.

Тази година Горското стопанство в Стара Загора навършва 125 години. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!