Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Борис Луканов ще получи "Аскеер"за цялостен принос

askeer
Фото: БГНЕС
На 24 май т.г. за 26-и път ще бъдат връчени наградите "Аскеер". Те се дават от фондация "Академия "Аскеер" и по думите на актьора Милен Миланов, който е и председател на Фондацията и член на журито "тази година няма номинации, от които да се срамуваме". Оценяваният театрален период - 10 април 2015 г. - 31 март 2016 г., се оценява от журито като силен, с доста образци на висок вкус в различни видове театър, със забележителни театрални постижения.

Журито е обсъдило 94 представления - 55 от тях са премиери в София, 39 - в извънстолични театри. Осем столични сцени участват в номинациите със 17 заглавия, а седем извънстолични - с девет заглавия. В отделните категории на наградата "Аскеер" предложенията са достигнали до 10.

Какви са номинациите в някои от категориите? Отличието за режисура си оспорват Александър Морфов за "На ръба", Иван Добчев за "Гео" и Васил Дуев - за "Пилето".

В надпреварата за водеща мъжка роля номинираните са: Валентин Ганев, Валери Йорданов и Леонид Йовчев.

Трите актриси: Вера Стойкова, Жорета Николова и Меглена Караламбова са номинираните в категорията за водеща женска роля. 

Носител на "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство е актьорът Борис Луканов. По думите на председателя на фондация "Академия "Аскеер" Милен Миланов "Борис Луканов е от онези български актьори, които имат и съдбата, и силата, и вдъхновението да бъдат будители и възрожденци на целия български театър".

Чуйте какво още сподели Милен Миланов пред Даниела Бенишева за критерия при определянето на носителя на Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос, както и за спектакъла, който актьорите от Театъра на Армията подготвят за 24 май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!