Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Празник в гората" се провежда в 18 общини у нас

| обновлено 09.04.16 12:28
Фото: Пламен Генчев

"Празник в гората" се провежда днес на територията на 18 общини в страната. Инициативата бележи края на традиционната седмица на гората, като целта е децата, а и всички граждани, които пожелаят, да се запознаят по атрактивен начин с работата на лесовъдите.

10 000 декара са залесени в държавните горски предприятия в рамките на "Седмицата на гората" тази година, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

20 000 декара ще бъдат залесени в държавните горски стопанства до края на годината. По-голямата част от тях вече е залесена. Остават 8000 декара, планирани за есента, съобщи Георги Костов при закриването на Седмицата на гората в ПП "Витоша".

Тази седмица на гората ще е една от най-успешните, защото времето е с нас. Приключваме залесяванията, после ще завали дъжд и всичко ще бъде много успешно. И да знаете, че Седмицата на гората е една седмица в годината, но грижата за гората е 52 седмици в годината, така заместник-министърът на земеделието се обърна към най-малките гости на празника.

По проект на детски рисунки, които бяха отличени днес, ще бъде изработено и постоянно лого на инициативата, която се провежда от 1925 г. Така седмицата на гората ще се сдобие и със свой отличителен знак.

Ученици и лесничеи от Враца също участват в масовата образователна инициатива. Горският празник е заключителната инициатива от кампанията Седмица на гората, организирана от Дирекцията на ПП "Врачански Балкан", горските стопанства и регионалните дирекции във Враца, Мездра и Берковица. В празника ще участват ученици от три врачански училища и лесовъди. Предвидени са образователни и забавни игри, много награди. Лесничеите ще разясняват на учениците за горските екосистеми и процесите, които протичат в тях. Ще бъдат раздавани фиданки за залесяване. 

Националната инициатива ще се открие и в местността Карандила край Сливен. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва в залесяване с фиданки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!