Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Тази нощ беше спрян 5-и блок на "АЕЦ Козлодуй" за планов годишен ремонт

В ремонта на 5-и блок на "АЕЦ Козлодуй" се изпълняват и мерки за повишаване на мощността му

| обновлено 09.04.16 12:01
Фото: Лора Инджова

В 1 ч. и 41 минути беше спрян 5-и блок на "АЕЦ Козлодуй" за планов годишен ремонт, съобщават от пресцентъра на Централата. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за поредната горивна кампания. Предвижда се ремонтът да продължи до втората половина на май. Шести блок работи с пълно натоварване на мощността.

Заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров поясни за "Хоризонт", че, по време на плановия годишен ремонт на 5-и блок на "АЕЦ Козлодуй", се изпълняват част от мерките за удължаване срока на експлоатация на реактора и за повишаване на неговата мощност:

Ремонтът е планиран да приключи до около 40 работни дни. По време на плановия годишен ремонт са предвидени обичайните дейности за профилактика на оборудването и системите, но успоредно с това е предвидено изпълнение на планиран обем дейности от мерките за продължаване срока на експлоатация на блока. Също така ще бъдат изпълнени и дейности, свързани с повишаване мощността на блоковете - до 104% от топлинната мощност. По-важни такива мерки са реконструкция на сепарационните системи на парогенераторите, обследване на турбината, монтиране на допълнителен термоконтрол по първи контур и много други.

От Електроенерийния системен оператор съобщиха, че енергийната ни система има достатъчно мощности, които да заместят спрения хилядамегаватов блок.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!