Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ВМС и "Гранична полиция" тренират за мигрантски натиск край Бургас

| обновлено 10.04.16 16:03

Съвместна тренировка на „Гранична полиция“ и Военноморските сили за действия при засилен миграционен натиск по море се проведе в Бургаския залив. В нея участваха фрегатата "Дръзки", вертолет "Пантер", моторни катери, полицейски кораб и лодки. 

Тренировката е продиктувана от влошаващата се икономическа и хуманитарна обстановка в районите на Близкия изток и затварянето на т.нар."Балкански маршрут", което, според организаторите, ще доведе и до активизиране на нелегалния трафик по море. 

Сценарият на маневрите разработва случай на получени данни, че малък плавателен съд, в случая рибарски кораб, се насочва от Република Турция към български териториални води. От бреговите системи той е засечен на 14 морски мили в близост до нос Синеморец. След изпращане на граничните кораби към рибарския кораб, натоварен с нелегални имигранти, самият кораб е отпратен отново към териториалните води на Република Турция. След това по план беше получен още един сигнал за бедстващи мигранти на борда на надуваема лодка, които вече с фрегатата "Дръзки" и прилежащите към нея лодки бяха спасени на борда на българския кораб.

На учението присъстваха премиерът Бойко Борисов, както и министрите на вътрешните работи и отбраната Румяна Бъчварова и Николай Ненчев.

България ще инвестира в две нови фрегати, обяви премиерът в Буграс и поясни, че 800 милиона лева са осигурени за строителството им, като парите идват от събрани приходи, резултат от работата на МВР, ДАНС, Митници и прокуратурата:
Преди година и половина във Военноморското училище "Никола  Вапцаров“ им обещах, че съберем ли повече пари, то веднага ще инвестираме ние да си произведем две фрегати по техните модели, които предлагат. Три вноски за три години. Ще ги строим. Това са и работни места. Аз съм убеден от това, което видях от прототипите, които са направили, а след това ще има и пазар на такива фрегати. 

Фрегатите ще се строят в български корабостроителници. Очаква се скоро и военновъздушните сили да имат нов самолет, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев:
Имаме проект за нов самолет в рамките на милиард и половина. Стартират процедурите за закупуване, като предполагам, че в рамките на следващите един или два месеца проектите ще бъдат утвърдени от Народното събрание, след което ще обявим процедура за изпълнението им.

Поредното успешно учение – искам да ви информирам, че сме изключително доволни заедно с министър-председателя, допълни Ненчев, който заедно с премиера даде висока оценка на учението в Бургаския залив. Борисов и Ненчев подчертаха, че при затварянето на Балканския път страната ни се подготвя в случай, че има миграционен натиск по море. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!