Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Съкращават близо 300 работници от мина "Черно море"

| обновлено 11.04.16 12:28
Фото: БГНЕС

Близо 300 работници от мина "Черно море" край Бургас ще бъдат съкратени. Затварянето на мината идва изненадващо за работещите в нея миньори. 
Шокирани и гневни работниците от най старият рудник в Бургаско получаваха предизвестията си на портала пред бариерата на мината.
- Долу има достатъчно и предостатъчно работа. Сега в един момент ти казваш да си отиваш. Като кучета тук пред на портала ще ни дават предизвестията. Нямат очи да дойдат да ме пуснат вътре;
- От този рудник хлябът ни е излизал, тук сме си отгледали децата.
Работниците имат да получават част от заплата за месец февруари и целия март. Близо 30 милиона лева са дълговете на мината. Рудникът спира работа заради лошо финансово състояние, обяви изпълнителният директор Русомир Калоянчев. Той увери, че трудовото законодателство ще бъде спазено:
За два месеца ще им изплатим обезщетения, заплатите, които им се полагат, отпуски, които имат, всичко ще им бъде начислено и изплатено в рамките на законните срокове.
За онези работници, на които им остават месеци до пенсия, са водени разговори да бъдат насочени към мина "Бобовдол" и варненския рудник "Оброчище". Ситуацията коментира и заместник министърът на енергетиката Жечо Станков:
Министерството е предприело стъпки за среща с концесионера и да обсъди неговото решение. Ще говорим и с колегите от МТСП за социални проекти за преквалификация, за да видим там какво можем да вземем, за да намалим социалния ефект от освобождаването на хората.
Ще се направи анализ на заплатите  в рудника и ако той не е изчерпан, може да се направи процедура по нова концесия, добави Станков.
Спирането на работата в мината изведнъж е невъзможно, категоричен е Ростислав Радуков от миньорския синдикат към КТ "Подкрепа":
В момента се прокарва галерия, която трябва да се проветрява. Всичко може да стане, пожар може да стане вътре.
Неизплатени с месеци заплати изкарваха няколко пъти миньорите на протести. В момента те все още очакват февруарските си възнаграждения, които включват и неизплатен аванс.

След среща с ръководството е било обещано, че това, което хората са изработили, ще им бъде изплането, каза в интервю за предаването "12+3"  Чавдар Николасев – председател на синдикалната организация КНСБ в мина „Черно море“:

Едно от искането на синдикатите е до 20-ти април да бъдат изплатени дължимите суми за месец февруари, а до 30-ти април да бъдат дадени парите за март.

Затварянето на мината е малко изненадващо. Ние работихме в посока да продължим да съществуваме, каза още Чавдар Николасев. Той обясни, че заповедта за съкращаването на работниците е от петък. От днес е започнало раздаването на предизвестия на миньорите.

Цялото интервю с Чавдар Николасев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!