Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Тихомълком продават ВМЗ и "Кинтекс", пише "Дума". Само преди месец министърът на икономиката Лукарски се кълнеше, че заводите няма да се приватизират, пише вестникът, като цитира левия депутат Манол Генов. Според него продажбата, за смешно малката сума от 100 милиона лева, е обявена в публикуваната от Министерството на финансите средносрочна бюджетна прогноза за следващите две години.

"Плевнелиев мълчи за ДОСТ", пише "Земя". Изданието цитира вицепрезидента Маргарита Попова. Тя подчерта, че Министерството на външните работи и президентът би трябвало да реагират на начина, по който беше учредена партията на Лютви Местан.

"Местан прегази българо-турската граница", коментира вестник "Сега". Подкрепата на Турция замая екслидера на ДПС, който не се усеща, че е радиоактивен елемент на българската политическа сцена, пише в коментара. Местан се препъна още на старта на политическата си кариера, допълва изданието.

Пет хиляди души са сключили споразумения с "Топлофикация-София" на стойност седем милиона и 500 хиляди лева, пише "Новинар". Регистриран е троен скок на разсрочвания на дългове за парно след агресивната политика на дружеството от есента на миналата година спрямо абонатите. От началото на тази година са заведени повече от 1 200 дела.

"Енергото крие калпави електромери", съобщава "Телеграф". Това става ясно след като абонат на ЧЕЗ се усъмнил в сметката си за ток и поискал проверка на електромера. След три месеца чакане той разбрал, че уредът е унищожен и така не могъл да предизвика независима експертиза. От друго енергодружество, ЕVN, се оправдават, че електромерът е тяхна собственост и абонатът не може да разполага с него за тестване или каквото да е.

Хакери крадат стотици адреси на електронна поща на българи. Адресите се продавали в пакет в чужбина. За тези кражби е сезирана Комисията за защита на личните данни, пише "Монитор". Адресите се продават на така наречените "нигерийски измамници" или на търговски дружества, Комисията е получила и много жалби от граждани, че са тормозени от колцентрове.

"Капитал дейли" информира, че 15 милиона лева са предвидени за тази година за близо 300 социални предприятия, за да наемат нови служители. Мярката е част от програмата "Развитие на човешките ресурси", по която, до 2020 година, са предвидени 52 милиона лева за целта. Вестникът подчертава изказване на социалния министър Ивайло Калфин, че се подготвя законодателство, което да регламентира социалното предприемачество.

12 университета повишават таксите си, пише "Стандарт". За желаещите да станат юристи, най-скъпо ще струва обучението по право в Софийския университет - 739 лева. Във вузовете по изкуствата таксите също са увеличени, цената стига 1300 лева.

"24 часа" предлага визията на Ирина Бокова, в качеството й на кандидат за генерален секретар на ООН, с мото "Мир, устойчивост и достойнство". Днес, между 18.00 и 20.00 ч. българско време, тя ще бъде изслушана в централата на организацията. "Стандарт" също отделя място на процедурата и допълва, че за поста има още три жени-кандидати, а мъжкото каре, според шансовете си, води бившият шеф на Социалистическия интернационал Антонио Гутереш.

"Въшки мутанти са налазили децата", родителите са в паника, пише "Труд". Рецепта, проверена през десетилетията, решава проблема - смес от газ, мас и оцет, пише вестникът. Екипи от здравни инспектори обикалят софийските училища и проверяват учениците от първи до шести клас.

Вестник "Сега" предлага статия от списание "Правен свят" за поредния абсурд в съдебната ни практика. Адвокати на Министерството на здравеопазването и на Фонда за лечение на деца искат родители на починало от левкемия момиченце да докажат, че са страдали покрай детето си. Фондът е отказал подпомагане за лечение на 4-годишното момиченце през 2011 година. Родителите, засега, печелят дело за 100 хиляди лева, в Пловдивския административен съд.

"Труд" информира, че в столицата се чувства глад за новопостроени жилища. Наблюдава се оживяване в строителството не само у нас, в Германия също има засилено търсене, а в Китай оживената търговия на имоти доведе до нов данък, ако собственикът продава в кратък срок, след като е купил, апартамент или друг вид недвижим имот.

Така нареченият цар Киро ругал репортерите в съда, съобщава "24 часа". Той наричал "нахалници" и "идиоти" отишлите да отразяват заседанието на дело, по което е обвиняем за контрабанда на живак и търговия с дрога и антики. Делото се води в Пловдив, разпитват се 18 свидетели.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!