Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Монитор" съобщава, че през този летен сезон по Северното Черноморие ще ни масажират тайландци, а сервитьори ще са предимно румънци. Това е заради липсата на квалифицирани кадри в бранша. Търсят се бармани, готвачи и камериерки. Всяко второ работно място е свободно.
"Стандарт" излиза с водещо заглавие, цитат на вицепремиера Томислав Дончев "Не можем да сме богати с евтин труд". "Нужни са инвестиции в човешкия капитал", казва той в пространно интервю за вестника. Според него заплатите трябва да се повишат, за да се повиши и потреблението. 
"Дават двойни заплати на чужди IT специалисти", от социалното министерство са искали дори заплатите да са тройно по-високи, пише "Дума". Депутатите приеха на второ четене текстове в Закона за трудовата миграция, които се отнасят за специалисти от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Според европейска директива обаче заплатите на специалисти от трети страни трябва да са 150 на сто спрямо размера на средната заплата в страната, което означава 1797 лева за софтуерен специалист от Молдова, например, изчислява вестникът.
"ГЕРБ предлага негласуващите да се вадят от изборните списъци", пише "Сега" по повод свършилият вчера срок за внасяне на промени в проектите за Изборен кодекс. Идеята на Патриотичния фронт за томбола, стимулираща избирателната активност, среща съпротива от другите партии в парламента. От ДПС отстояват мнението си срещу задължителното гласуване.
"По-евтините лекарства отложени за 1 септември", информира "24 часа". Правителството отложи влизането в сила на Наредба за регистриране и регулиране на цените на лекарствата по предложение на здравния министър, защото търговците имали нужда от време да продадат скъпите. 
"Земя" публикува мнение на д-р Любомир Калудов, хирург от Бургас, озаглавено "Лекарят не е търговец, болният не е пръстов отпечатък". Той е написал, че подкрепя протестите на лекари срещу хаоса в здравеопазването, и призовава пациентите също да протестират в защита на своите права. 
"Ако сделката за "Дунарит" пропадне, вероятно ще се стигне до фалит и продажба на безценица", прогнозира, в интервю за "Капитал дейли", Асен Бабански, изпълнителен директор на фирма, контролираща завода, обявен за продажба .Комисията за защита на конкуренцията блокира сделката, припомня вестникът.
"Стандарт" цитира премиера Бойко Борисов, който се скарал на Реформаторския блок. "Вместо да поздравите Московски, искате оставка". Борисов е задал и риторичен въпрос "Кой може да се закълне, че във ведомството му не се краде?". 
"Телеграф" съобщава за битието на бившия директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров с прякор Вальо Топлото, който е затворник в общежитието в Казичене. "Вальо Топлото сменя крушките в затвора", е водещото заглавие на днешния брой. Бил с отлична дисциплина, казали от управата.
В интервю за "Труд", съпредседателят на ДПС Рушен Риза заявява "Етническият ни модел може да е формула за сигурността на Европа".
"Дете "спечели" шалче за траур в опаковка от зрънчо", пише "Новинар".Закуската "Зрънчо" се паднала на дете в Гурково, в пакета имало играчка, според рекламата, която обаче се оказала черно шалче, споделя възмутената баба на малчугана. Производител е фирма от Казанлък, пояснява изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!