Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Бързите заеми се оскъпяват до четири пъти заради  наложени незаконно такси, твърди Комисията за защита на потребителите, цитирана от вестник "Сега". Таксите са най-вече за управляване и усвояване на кредита.  Комисията е подала съдебен иск срещу пет компании за лесни кредити заради подвеждащи клаузи.
 "Каквото и да правим с парното, сметките все не излизат", пише "Телеграф". Жители на София отново се оплакват от нереално високи сметки за отопление за март. На фона на меката зима, "Топлофикация София" се оправдава за набъбналите с до 50 на сто фактури с хладно време и по-дълъг месец.
На вниманието на Комисията за защита на потребителите е информация във вестник "Труд" как китайски ментета на български фъстък заливат пазара. Вместо едрия сорт "Орфей" продават имитация, предупреждават от Института за растителни ресурси в Садово.
  Дузина българи се опитват, от няколко години, да си върнат партие, доверени на офшорка на починал българин, регистрирана на Британските Вирджински острови, пише "24 часа". 
  "Панама пейпърс" е предупреждение, че всеки замесен може да е обект на разкриване и изнудване", казва, в интервю за "Новинар", макроикономистът, професор д-р Генчо Ганчев. Според него "Ислямска държава" съществува финансово благодарение на офшорни фирми. 
  Политологът Антоний Тодоров коментира във вестник "Сега", "Офшорната идеология....поставя под въпрос възможността за демокрация, затова и насърчаването й от иначе демократични правителства е особено проблематично."
  Само за първото тримесечие, в хазната са постъпили 120 хиляди от акцизите от селските казани за варене на ракия, съобщава "Монитор". Това е с 82 хиляди лева повече от същия период на миналата година. Вестникът припомня и че собствениците на казани протестираха срещу акциза и предупреждаваха, че той ще убие поминъка им.
  "Скандали в Народното събрание заради антикомунизма в училище", пише "Дума". Вестникът публикува стенограмата на вчерашния спор в парламента по повод проведения в 22-ро училище в столицата открит час за лагерите в Белене и Куциян, в който е участвал и заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.
  "БДЖ пуска в продажба билетите за Великден", информира "Монитор". Предварителната продажба ще започне в понеделник, 18 април.  За определени влакове билетите се предлагат и онлайн.
Наши математички се завърнаха с 4 медала от олимпиада, пише "Стандарт". Провелата се в Румъния Европейска олимпиада по математика за девойки донесла на българките един златен, два сребърни и един бронзов медал. Момичетата са класирали България на трето място сред представилите се 39 държави.
Седмичният вестник "Капитал" представя разследване за източване на пари от фонд "Земеделие". Чиновниците са предоставили на общини стотици милиони левове без адекватна проверка и контрол. Другият седмичник, "Банкер", предлага интервю с предедателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която заявява "Нека реформаторите да номинират човек за Комисията за финансов надзор". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!