Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Отражения" - едно бижу в Националната галерия

Фото: Даниела Бенишева
"Шекспир е жив" - под това мото са обединени събитията в глобалната програма на Британския съвет за отбелязването на 400-годишнината от смъртта на Шекспир. Творчеството на най-великия драматург в света продължава да вдъхновява писатели, кинопродуценти, артисти, композитори, актьори.

Сценографията и костюмите от български представления по Шекспир са вдъхновили и кураторите на изложбата "Отражения", която ще бъде открита тази вечер в Националната художествена галерия.

Заглавието звучи филосовски, смята Петър Митев, един от кураторите на изложбата. В крайна сметка целият живот е отразен в творчеството на Шекспир и ние съвременните театрали, които също творим върху него, по някакъв начин също отразяваме себе си в него.

По отношение на представените в експозицията костюми, Петър Митев уточнява, че заедно с Ханна Шварц, която е другият куратор, са се опитали да подберат експонати, които от една страна да стоят адекватно в пространството, а от друга - да показват известни художествени достижения.

"Малкото бижу", както Петър Митев определи изложбата "Отражения", ще остане на разположение на зрителите до 28 април. Чрез показаните костюми ценителите на театъра ще могат да се върнат във времето и нещо любопитно - да видят своите отражения.

Чуйте репортажа с подробности по темата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!