Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с бившия германски канцлер Хелмут Кол

Визитата се разглежда като подкрепа от страна на Кол за антибежанската политика на Орбан

Фото: ЕПА/БГНЕС

Около 20 демонстранти освиркаха унгарския премиер Виктор Орбан, който тази сутрин пристигна пред дома на бившия канцлер Хелмут Кол в Лудвигсхафен с огромен букет цветя. Протестиращите издигнаха плакати в защита на бежанците в Европа. Орбан се смята за най-твърдия противник на приема на бежанци от Сирия и други кризисни региони в ЕС. Унгария експулсира бежанците и отказва да участва в преразпределянето им на квотен принцип.

Хелмут Кол и Виктор Орбан отдавна са в приятелски отношения. Кол е авторът на предговора към наскоро излязлата книга на Виктор Орбан „С грижа за Европа”.

Правителството в Будапеща излезе със специално изявление, че срещата сега между двамата в никакъв случай не е фронт срещу политиката на Ангела Меркел. Хелмут Кол обаче критикува поведението на канцлера в бежанската криза и в предговора заявява, че Европа не може да стане дом на милиони хора в нужда. Решението на проблема е в техните държави, не в Европа, пише той.

Съпартийци на Хелмут Кол и Ангела Меркел обаче твърдят, че в думите на бившия канцлер няма критика, а той е единодушен с Меркел.

Самият канцлер от месеци настоява за това, че без омиротворяване на конфликта в Близкия Изток кризата не може да се реши.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!