Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Йенс Столтенберг: Имаме сериозни различия с Русия за кризата в Украйна

| обновлено 20.04.16 18:03

НАТО няма да си сътрудничи с Русия, докато тя не започне да спазва международното право, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг след първата официална среща между посланиците на алианса с представителя на Русия в Брюксел. След двегодишно прекъсване двете страни проведоха заседание, на което бяха обсъдени конфликта в Украйна, прозрачността при военните операции и сигурността в Афганистан. Всички съюзници на НАТО отново са повторили, че не признават анексирането на Крим и поддържат суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обясни Столтенберг. Той посочи Москва като отговорна за спазването на примирието в източните украински региони, което бе договорено в Минск:

Ние не сме съгласни с опитите на Русия да представи това като гражданска война. Всъщност Русия дестабилизира Източна Украйна – тя предоставя подкрепа за сепаратистите, оборудване, амуниции и финансиране. Както и командване и контрол. Така че имаме дълбоки различния относно кризата в Украйна, каза Столтенберг.

Няма да има подобрение в отношенията, докато съюзните държави от НАТО не намалят военните си учения до границите на Русия, каза пред журналисти след срещата руският посланик Александър Грушко. Той обвини САЩ в опит за военен натиск срещу Руската федерация с изпращането на боен кораб близо до Калининград миналата седмица. Грушко допълни, че позициите обаче са били сходни относно ситуацията в Афганистан.

Имаше много добро разбирателство по ситуацията в Афганистан. Това бе 3-тата точка в дневния ред но от гледна точка на общата заплаха това бе важен обмен на информация, заяви Грушко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!