Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Две нови огнища на болестта нодуларен дерматит са открити в Старозагорска област

Фото: БГНЕС

Две нови огнища на  болестта нодуларен дерматит са открити в Старозагорска област в селата Дълбоки и Бял извор, където трябва да бъдат унищожени общо 162 животни. Животновъди и ветеринарни лекари от региона твърдят, че мерките на държавата са закъснели. 

В с. Дълбоки ще бъде унищожено елитно стадо от 120 животни, от които половината са бременни. Останалите 42 животни са от Бял извор. Танчо Колев – председател на Асоциацията на млекопроизводителите, заяви за "Хоризонт", че във ветеринарните аптеки липсват препарати за дезинфекция на фермите, а д-р Трайчо Алчев – председател на Регионалния съюз на ветеринарните лекари, твърди, че животните могат да бъдат спасени, защото в ЕС се обсъжда нов регламент за хуманно отношение към животните и за борба със заразните болести. 

Директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Дамян Миков призова, да не се изпада в популизъм и обясни, че най-вероятно заразата идва от Азия. Според него, въпреки ниската смъртност сред животните от тази болест, която достига до 10%, заразените животни са с репродуктивни и продуктивни проблеми. Т.е. спират да имат мляко и отслабват, което прави невъзможно и употребата на месото им. До дни се очаква да започне ваксинация на животните в България. 

В Ямболско започна пръскането срещу кърлежи и комари, преносители на заболяването по едрите преживни животни. 
Близо 600 е общият брой на животните в различните области, които са унищожени заради заразата. Стопаните им ще получават обезщетения до три дни след издаване на протоколите за умъртвяването на стадата – обеща министърът на земеделието Десислава Танева.
Ще преведем по-най бързия начин до края на седмицата за обезщетяване на всички животни, които са унищожени в тези 14 огнища към момента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!