Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Инж. Николай Ибушев: Инцидентът в "Арсенал" е резултат от много тежка грешка

| обновлено 25.04.16 17:30
Фото: БГНЕС

Причината за инцидента във военните заводи „Арсенал“ в Казанлък, завършил със смъртта на двама души, е резултат от много тежка грешка, заяви пред „Хоризонт“ изпълнителният директор инж. Николай Ибушев. По думите му в цялата история на цеха в Барутния завод не е имало произшествия: 

По време на настройка на едно оборудване в Барутния завод се самозапалва барутна маса, вследствие на което обгарят двама служители на завода и почиват.


Загиналите са инженер – бивш заместник-директор на завода, и монтьор с натрупан стаж. Останалите работници са успели да се евакуират. 


Инж. Ибушев бе категоричен, че цехът, в който се възпламенява барутът, е един от най-безопасните в Завод 3:

Не е имало в историята на „Арсенал“ подобно нещо в тоя цех. За да стане в присъствието на заместник-директора, завършил специалност „Барутно производство“ в СССР, един от много малкото в България знаещи и можещи, значи явно са направили някаква много тежка грешка.

Изпълнителният директор е уверил няколко посланици, които са го потърсили за информация, че поръчките за техните държави ще бъдат изпълнени от „Арсенал“. Възникналият пожар бързо е локализиран, загасен и обезопасен от разпространение, съобщи за „Хоризонт“ директорът на Областната дирекция на МВР Николай Кирков. Двама следователи от следствената служба към ОП са започнали разследване. Комисия от завода също ще търси причините за произшествието, своя проверка ще направи и Областната инспекция по труда. Кирков подчерта, че направените измервания на въздуха след инцидента не показват замърсяване и няма опасност и за населението в града.

От 2007 година насам в "Арсенал" са станали около 180 трудови злополуки с 8 загинали. 

Министърът на отбраната Николай Ненчев припомни предложението си – всички работници, които се занимават с боеприпаси, да преминават специално обучение:
Неотдавна за пореден път предложих всички, които работят и имат отношение към работа с взривни материали и вещества, да преминат специален курс в някое от нашите висши учебни заведения, а най-вероятно в Шумен. Имаме готовност да окажем съдействие, включително с изпращането на специалисти. Хубаво е, когато се ангажират хора, които да вършат тази работа, да са преминали през някакъв тип обучение и да имат съответните сертификати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!