Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Национален протест в София срещу унищожаването на паркове и зелени площи

| обновлено 27.04.16 15:40
Фото: Венелина Попова

Национален протест организират тази вечер в столицата природозащитници от София, Варна, Стара Загора, Пловдив, Велико Търново и други градове в страната срещу унищожаването на паркове и зелени площи.

Инициаторите на протеста са от групата „Да защитим Бедечка“ от Стара Загора. Исканията са за незабавен мораториум върху строителството в парк „Бедечка“, Морската градина във Варна, Борисовата градина в София и всички градски паркове и градини в България, докато не бъдат приети незабавни промени в Закона за устройство на територията/ЗУТ/. В писмо до медиите се посочва, че този закон противоречи на Орховската конвенция, защото не позволява на гражданите да обжалват в съда строежи като заинтересована страна.

В Стара Загора общинският съветник Янко Янков поиска провеждането на референдум за строителството в парк „Бедечка“ , но част от предварително заявените въпроси на допитването, противоречат на Чл.26 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който посочва, че чрез местен референдум не могат да се решават въпроси, свързани с общинския бюджет и размера на местните данъци и такси.
Според Любимир Костадинов от природозащитната организация WWF, ако бъде направена законова промяна, гражданите ще имат възможност за последващ контрол и общините едва ли ще си позволяват нередности и нарушаване на различни закони.

Проблемът е национален, той е хоризонтален и трябва да има доста силна политическа воля той да бъде решен, коментира Костадинов в предаването "Преди всички":

Това, което смятаме да направим, е да се срещнем с политическите партии, от една страна и от друга - да продължим кампанийните действия, така че хората в цяла България да могат да разберат, че корекциите в ЗУТ са фундаментално необходими и крайъгълен камък в това, ако искаме ние да опазим не само дивата си природа, защитени територии, плажове, планини, гори, но и да опазим жизнената си среда, вътре в градовете.

Протестът в София е насрочен за 18 часа до езерото "Ариана".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!