Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

От БСП са готови да събират подписка срещу промените в Изборния кодекс

Депутатите от БСП имат готовност да започнат събирането на подписка, за да атакуват пред Конституционния съд  промените в Изборния кодекс,  каза във Велико Търново лидерът на партията Михаил Миков. Според него измененията създават допълнително объркване:

Очевидно в началото тръгнаха с едни политически виждания, а накрая ги ревизираха под разпореждането на Борисов, защото напреженията вътре в управляващата конструкция станаха твърде големи по различни въпроси, така че накрая излезе ни рак, ни риба. За съжаление създават се предпоставки за ненормална организация по време на изборите - като тръгнем от това, че се товари Централната избирателна комисия с отговорности, за които тя нито нима бюджет, нито има правомощия, и се стигне до обърканите решения за организация на изборите в чужбина.

Лидерът на социалистите посочи пример за противоконституционна норма:

Т. нар. изваждане от списъците за неупражнено избирателно право - санкция, която е пряко противоконституционна. Не може за това, че не упражняваш едно право, да ти го отнемат.

Миков допълни, че атакуването на Изборния кодекс пред Конституционния съд зависи от това дали държавният глава ще наложи вето:

Президентът да видим как ще постъпи, но ние имаме своите възможности да реагираме чрез събирането на подписи за внасянето на искане.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!