Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Началото на края", пише "Земя" по повод анонса на Франция, че ще отхвърли Трансатлантическото споразумение между Европейския съюз и Съединените щати. Вестникът цитира коментари на водещи международни издания, след като "Грийнпийс" оповести документи за това как се е преговаряло до този момент. Един от налагащите се изводи е "Изтеклите документи могат да провалят преговорите и споразумението."

"Европейската комисия повиши прогнозата за ръст на България, но рисковете остават", пише "Капитал дейли". В пролетната си икономическа прогноза от Брюксел очакват страната ни да има 2 на сто растеж тази година вместо първоначално заложения от 1,5 на сто. Все още пречки пред развитието на бизнеса са бавните реформи в съдебната система и образованието, тромавият пазар на труда и непрекъснатите законодателни промени. 

И "Новинар" извежда темата на първата си страница със заглавието "В Брюксел оптимисти за българската икономика". Увеличават се работните места и износът ни. Идването на свежи капитали у нас обаче ще продължи да бъде затруднено от забавените проекти, финансирани с евросредства.

Министърът на финансите Владислав Горанов с ексклузивно интервю, саморекламира се "Труд". "Ще удължим обсъждането на пенсионните промени колкото е нужно", заявява Горанов и уверява, че няма да се налага актуализация на бюджета. Според него проблемът с пенсионните фондове е ниската прозрачност на работата им.
"Горанов се обяви против привилегии за ветераните", алармира "Дума". Три хиляди души, ветерани от войните, които са на възраст над 90 години, няма да имат право на неограничена медицинска помощ, ако парламентът одобри предложението на финансовия министър. 

"1197 язовира дебнат да ни давят", плаши водещото заглавие на "Телеграф". Данните са от Агенцията по метрология. Спешно се източват 50 водоема, които са в критично състояние. "Майската норма за дъжд от 80 литра пада още до края на седмицата", съобщава "24 часа". Прогнозата на синоптиците е на Гергьовден да има слънце, облаци и дъжд. 

"Посрещаме Гергьовден на морето срещу 20 лева", информира "Монитор". 280 хиляди ще са туристите на път за предстоящите три дни почивка.
"КАТ ще снима всички проверки на пътя", информира вестник "Сега". Обявена е обществена поръчка за 300 камери на стойност 2 милиона лева. Предвижда се, ако бъдат заснети да вземат подкуп, полицаите да минават през детектор на лъжата. В интервю за "Сега", заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев заявява, че има 30-40 души, уволнени за корупция, но и сигналите не са много. 

Общините да удължават работното време на забавачниците в София, Пловдив и Варна е част от новия стандарт за предучилищно образование на просветното министерство, който се обсъжда. За това пише "Стандарт". 

"24 часа" пише днес за продължилата 25 години битка за родната къща на поета Никола Вапцаров в Банско. Общината, държавата и наследниците са в непрекъсната съдебна битка.

"Бунт в храма срещу архимандрит Дионисий", пише "Труд". Патриархът не знаел за великденската заря и гвардейците. Свещениците отказват да служат заедно с Дионисий в "Александър Невски" заради "циркаджилъците" му.
"Без Бог животът е една глупава шега", казва майка Валентина. Вестник "Стандарт" препечатва интервю с 81-годишната игуменка на Калоферския девически манастир, автор на десетки книги. Тя окачествява исляма като настъпателна религия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!