Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Петима са кандидатите за премиерския пост в Турция

Фото: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Турция консервативно ислямистка Партия на справедливостта и развитието свиква извънреден конгрес на 22-и май. На конгреса лидерът на партията и премиер Ахмет Давутоглу ще се оттегли от поста. Това съобщи самият Давутоглу след заседание на Централното ръководство на партията.

Решението да се оттеля от поста, който изпълявах само две години е необходимост, а не лично мое решение, каза Давутоглу, което прозвуча като прощално послание. Докато Давутоглу говореше, някои се просълзиха.

Конфликти с президента Реджеп Тайип Ердоган на партийно ниво и по редица важни проблеми като сирийската криза и кюрдския проблем, които не са отскоро, предизвикаха отстраняването на Давутоглу.

С отстраняването му Ердоган фактически сложи началото на президентското управление, коментира анализаторът Мурат Йеткин. Друг анализатор го нарича преврат на сарая.

Анкара днес преживя един от най-критичните политически дни. Раздвижи се и опозицията. Представител на Партия на справедливостта и развитието посочи, че не се очакват предсрочни избори, но опозиционни лидери не изключват такъв вариант, защото на Ердоган засега не му достигат гласове за кворума за промяна на парламентарната система с президентска.

В политическите кулоари се посочват петима кандидати на мястото на Давутоглу, като всички много близки на президента. Това са Бинали Йълдъръм, министър на транспорта и съобщенията, Ведат Албайрак, министър на енергетиката и природните ресурси, който е и зет на Ердоган, Бекир Боздаг, министър на правосъдието, здравният министър Мехмед Мюеззиноглу и вицепремиерът Нуман Куртулмуш.

Изненадващо тази вечер беше повикан от президента началникът на националната разузнавателна служба Мит, Хакан Фидан, който се счита за доверено лице на Давутоглу. Анализатори прогнозират, че Хакан Фидан може също да бъде отстранен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!