Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Заради продължителните дъждове седем реки са пред преливане", предупреждава, от първата си страница, "Новинар" и допълва, че от две села във врачанската община Хайредин са евакуирани 30 души. В близките дни се очаква повишаване на равнището на реките в Дунавския басейн, бедственото положение в Хайредин остава в сила и днес, пише още вестникът.
"Корнелия Нинова оглави БСП", пише "Дума" и допълва, че единствено Стефан Данаилов и Дора Янкова са избрани за членове на националното ръководство на партията още при първото гласуване на делегатите. Според "Земя", резултатите от 49-ия конгрес на Социалистическата партия са нова ера. "Стандарт" излиза със заглавието "Корнелия с курс "пълна промяна". Вестникът съобщава, че делегати на конгреса са я ангажирали с мисията парламентарната група на червените да промени подкрепата си за ограничения за гласуване в чужбина. "Труд" също избира водещото заглавие да е за смяната на върха в БСП "Фейслифт на столетницата". "24 часа" пише: "Вожда Корнелия Нинова стана Председателката".
"19 хиляди военни и полицаи искат от НОИ по-висока пенсия", пише "Сега". Данните са към началото на март. По повод влязлата в сила, от началото на годината, възможност за промяна на пенсионния фонд, изданието пояснява, че хората с най-ниски и с най-високи пенсии няма да могат да получат повече пари, дори и ако се откажат от частния фонд и се прехвърлят в НОИ.  
"10 компании искат да проверяват пенсионните фондове и  застрахователните дружества", съобщава "Капитал дейли". По-късно тази година започват стрес тестовете на тези фондове и дружества, договорите трябва да са сключени до 17 юни. Комисията за финансов надзор оповести списъка с одобрените одитори, а дружествата трябва да изберат с кого от одобрените да сключат договор, пояснява вестникът. 
"Монитор" информира, че броят на безработните българи в Германия се е увеличил и вече 22 хиляди нашенци получават помощи там. Над две хиляди майки са прехвърлили детските си надбавки в чужбина. Справката е на германската Федерална агенция по заетостта, изготвена специално за вестника. Най-много чуждестранни пенсии за българи се изплащат от Германия, Гърция и Испания, казват от НОИ.
Вестник "Сега" информира,че тристранният съвет в Министерството на образованието е обсъждал увеличение на учителските заплати. Представители на синдикатите информират, че екипът на вицепремиера Кунева се е ангажирал да поиска актуализация на бюджета, за да се удовлетворят исканията както за по-високи заплати, така и за увеличаване на допълнителните плащания на педагозите. Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов споделя, в интервю за "Монитор" "Очаквам спекулации за изтичане на информация за матурите". Той уверява, че няма промяна в начина, по който зрелостниците ще бъдат оценявани.
От Федерацията на потребителите алармират, че "Топлофикация София" е подала искове в съда срещу 150 хиляди абонати. Хората не знаят как да защитят интересите си в съда и насрещните искове са много малко, поясняват от федерацията. Адвокати на осъдените твърдят, че сметките за потребявано парно и топла вода са надписани в пъти. От Сдружението за правна помощ на потребителите настояват Върховния касационен съд да изпрати искане в съда на Европейския съюз в Люксембург за тълкувателно решение дали директивата, според която "Топлофикация" няма право да иска каквито и било пари за непоискани от абонатите услуги, важи за такса "Сградна инсталация" 
"24 часа" информира за нова българска следа в "Панама пейпърс" . Офшорка с български директори е разследвана на Вирджинските острови. Преписката, от 2012 година, е пратена на Софийската градска прокуратура. 
Според "Телеграф", случаите на раждане извън болницата се увеличават, те стават и с помощта на акушерки. Ако родилката ражда в болница, но желае домашни условия там, това й струва 4 хиляди лева, подчертава вестникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!