Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Жителите на кв. "Долно Езерово" в Бургас се обединяват срещу замърсяването на въздуха

Фото: БГНЕС

Жителите на бургаския квартал "Долно Езерово" се обединяват срещу замърсяването на въздуха. До момента над 800 души са се подписали за учредяване на гражданско сдружение, което да се бори за правото живеещите там да дишат чист въздух след последното обгазяване от нефтената рафинерия.

Идеята на сдружението възниква след последното обгазяване от нефтената рафинерия, когато в края на март бе отчетено замърсяване на въздуха, а изпуснатият сероводород бе повече от 36 пъти над нормите. Една от целите на сдружението е евентуално да заведе колективен съдебен иск срещу предприятието, ако то не изпълни техните искания. Те ще бъдат формулирани на Учредителното събрание, като сред тях сигурно ще намерят място и някои от досегашните ни, коментира един от организаторите Величко Янков:

Изграждане на залесителен пояс за отпускане на средства за безплатни детски градини. Искаме средства за доизграждане на старата здравна служба, която е почти изоставена с денонощно лекарско присъствие, повишаване на субсидията към Община Бургас за инфраструктура и повече екологични проекти, средства за закупуване на една истинска, мобилна лаборатория, която наистина да проследява параметрите на вредностите, които изпуска "Лукойл".

Величко Янков подчерта, че те имат подкрепата и на общинската администрация.

Събранието ще се проведе в неделя в кв. "Долно Езерово".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!