Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Най-много направления за първите три месеца на годината са издадени за преглед при кардиолог и ендокринолог. Данните са на Здравната каса за вестник "Монитор"

Медици поясняват, че един милион и 200 хиляди души у нас страдат от високо кръвно налягане. Нашата страна е сред първите десет по брой заболели от диабет, пише още вестникът.

"Все повече българи се лекуват в чужбина", пише вестник "Сега". Данните за 2015 година показват, че нараства тенденцията съгражданите ни да търсят лекарска помощ зад граница както със свои средства, така и с помощта на Здравната каса и различни фондове.

"Потреблението вече движи икономиката", пише "Капитал дейли", като цитира данни на националната статистика. За първите три месеца на годината крайното потребление се е увеличило с 2,4 на сто на годишна база.

"Земя" охлажда оптимизма на данните със заглавие: "Пет милиона и 700 хиляди българи на дъното". Изданието цитира данни на КНСБ, които показват, че 2230 лева са нужни за нормален стандарт на четиричленно семейство, уточняват от синдиката.

"Труд" цитира данни на Агенцията по заетостта, според които повече от 40 хиляди българи са търсили работа зад граница миналата година.

Водещата тема на "Телеграф" разказва за уволнения от работа на бременни жени, въпреки че законът ги защитава.

В интервю за "Дума" председателят на железничарския синдикат към КНСБ, инж. Петър Бунев, заявява, че опитите на държавата да продаде предприятието "Товарни превози" са неуспешни, защото никой няма виждане какво ще се случи с БДЖ. Има факти, с които може да се докаже, че железопътният транспорт се ликвидира целенасочено, твърди инженер Бунев.
   
"Труд" цитира интервю на министъра на транспорта Ивайло Московски за БНР, в което той пояснява, че дълговете на БДЖ ще бъдат платени с държавен заем или с пари от концесията на летище София, ако от Брюксел разрешат.
   
"Първанов с нов Отечествен фронт" е заглавието на първа страница на "Стандарт". Вестникът цитира казаното от лидера на АБВ за обединение на леви, центристки и патриотични формации за предстоящите избори за президент.

"Поли надпя Евросъюза", е друга тема в "Стандарт". Повечето всекидневници пишат за успеха на страната ни на песенния конкурс "Евровизия" и превръщането му в зона за политически решения.

"Чакат ни тропически жеги през лятото", предупреждава "Новинар", като цитира прогноза на НАСА. До ноември предстоят много температурни рекорди.
   
Дунавските общини са в бедствие от многото комари и от невъзможността да се пръска срещу тях заради дъждовете. Това научаваме от първа страница на "24 часа".

"Зимата и лятото у нас стават по-дълги, но страната ни остава в умерения климатичен пояс с четири сезона", казва в интервю за "Монитор" проф. Валентин Казанджиев от БАН.

По повод вчерашния Световен ден за борба с климатичните промени, изданието помества становище на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който казва: "Опазването на природата е дело на всеки един от нас като съработници на Бога..."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!