Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Започва зрелостният изпит по Български език и литература

Фото: БГНЕС

Учениците от 7-ми и 12-ти клас се явяват днес на националните изпити по Български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден.  

Видеокамери, които тази година ще записват и звук, ще има във всяка зала, в която ще се провеждат матури, предварително уточняване на точното място, на което ще пише всеки зрелостник, са част от новите мерки срещу преписването. На чина ще бъде написано името на зрелостника. Видеосистемата е свързана не само със залата за наблюдение или кабинета на директора в съответното училище, но и с 28-те регионални инспектората по образование и с министерството, където десет експерта, ще могат в реално време да наблюдават как протичат изпитите във всички зали. За първи път зрелостниците ще пишат с еднакви химикалки, които ще получат от квесторите, които също за първи път ще следят за изпита, без да разполагат с мобилните си телефони. Министерството има готовност при получени много сигнали за нередности да разбърка поредността на въпросите за зрелостниците във всяка зала. Учениците ще бъдат равнопоставени, тъй като съдържанието на теста се запазва. Стаите и тоалетните са засекретени снощи от директора, учител, родител и представител на инспектората. Заместник-министър Диян Стаматов изпрати сигнал до главния прокурар да се вземат мерки срещу предлагането на отговори на матурите в интернет. Матурата е под формата на тест, който е генериран рано тази сутрин от няколко милиона възможни комбинации. Последната задача е създаване на аргументативен текст, а зрелостниците ще избират в какъв жанр да пишат - интерпретативно съчинение или есе. В 10 часа започва изпитът за седмокласниците. Първата част, която е задължителна за всички, е тест. Вторият модул е за кандидат-гимназистите. Учениците ще пишат преразказ върху непознат текст. Те ще имат 15 минути да го четат самостоятелно, като нямат право да си водят бележки. Децата трябва да пишат със син химикал.

В 5.25 ч. тази сутрин в Министерството на образованието репортерката Милена Кирова от Българската национална телевизия натисна клавиша на компютъра и така генерира варианта за матурата. Името й беше изтеглено от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. След сглобяването на теста, той се изпраща до директорите на всички училища, които чрез специален код, ще могат да го разсекретят, разпечатат и раздадат на всеки зрелостник. След 15 ч. на сайта на министерството ще бъде публикуван тестът с ключ за отговорите, съобщават от пресцентъра на министерството.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!