Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Владиците започват тридневен събор, на който ще обсъждат жалбите срещу архимандрит Дионисий

Архимандрит Дионисий
Фото: БГНЕС

Протест-бдение пред сградата на Светия синод се организира днес в деня, в който владиците започват тридневен събор, на който ще обсъждат жалбите срещу предстоятеля на храма "Свети Александър Невски" архимандрит Дионисий.

Напрежението около името на Дионисий се появи след организираната от него празнична заря по време на Великденската служба в храм-паметника "Свети Александър Невски", без за това да има санкции от Светия синод.

Последваха и други нападки от свещеници и миряни и сблъсъци на два лагера – за и против Дионисий.

Притеснявам се само от това дали ще съм в ада, коментира самият Дионисий. Заседанието на Светия синод, което ще продължи три дни, има и други точки в дневния ред.

В началото на заседанието две групи протестиращи - против и в подкрепа на свещеника, се събраха пред сградата на Синода:

Според хората, които искат Дионисий да бъде наказан и изпратен да се покае в манастир, неговото поведение няма нищо общо с канона. Журналистът Велислава Дърева и богослова Георги Тодоров:

Когато отделните представители, църковни, вършат такива антиканонични действия, каквито извърши архимандрит Дионисий, това хвърля сянка върху цялата църква - заяви Дърева.

Аз се покайвам затова, че съм станал съпричастен, явлението архимандрит Дионисий да бъде възможно в нашата църква. Това е мой срам, мой позор, че съм го допуснал с бездействие - каза Тодоров.

Привържениците на Дионисий смятат, че той не е нарушил канона:

Той не нарушава канона. Пиротехническата илюминация е въведена отдавна във всички останали православни църкви и той всъщност го въведе това нещо в България. Пиротехническата илюминация символизира възкресение на праведните мъртви в светлина.

Все още не е ясно какво решение ще вземе Светият синод на продължаващото три дни заседание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!