Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Парламентът в Турция прие закона за отмяна на имунитета на депутати

| обновлено 20.05.16 18:33
Фото: ЕПА/БГНЕС
Турският парламент прие законопроекта, който предвижда отмяна  на съдебния имунитет на депутати. Поправката бе подкрепена на трето четене с таен вот от 376 от общо 550 напродни представители. Президентът Реджеп Ердоган определи гласуването като историческо.

Резултатите показват, че подкрепата за законопроекта ще бъде достатъчна  и за избягване на референдум за промяна на конституцията на страната. След като законът бъде одобрен и от държавния глава, срещу близо 180 депутати може да бъдат започнати съдебни дела. Голяма част от делата са свързани с представители на прокюрдската Партия на демократичните народи, за която се смята, че подкрепя нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК). Между депутатите е и съпредседателят на формацията Селяхаттин Демирташ.
 
Турски медии съобщиха, че двама народни представители от Демократичната партия на народите - Файсал Саръйълдъз и Тугба Хезер, са напуснали Турция и са избягали в Европа,  на фона на вероятността за отмяна на имунитета им и възможното им задържане.

От прокюрдската партия  обявиха, че ще отнесат решението на парламента за закона до Конституционния съд на страната. По думите на Селяхаттин Демирташ, действията на депутатите са удар срещу волята на народа и не могат да бъдат приети за демократични.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!