Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Една от централните теми в тазсутрешните вестници е празникът 24 май.

 По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, "24 часа" и "Стандарт" излизат със специални притурки, а "Дума" посвещава няколко страници на темата.  Тя е на първите страници под различна форма и в "Монитор" и "Новинар".

 На 24 май, е посветена водещата тема в "Стандарт", който съобщава за подготвяното днес във Варна грандиозно честване на празника:

"15 хиляди на парад за буквите. И хлапета от забавачките пеят "Върви,народе възродени", пише в уводния си материал изданието.
 Вестникът информира и за представянето на български филми в Рим.
 "Дума" на свой ред откроява спечелените от наши театрали отличия в България и чужбина.
 "Новинар" съобщава, че за поредна година в
6 български града ще се проведе контролно по правопис и пунктуация, а учени от БАН ще дават съвети по правопис в София.

 На челно място "Монитор" пише за работата на студентите-археолози, които предпочитат през лятото освен средства да получават и допълнителни познания чрез работата си на разкопки.

 "24 часа" извежда казаното в интервю за вестника от новия социален министър Зорница Русинова, че предстои да бъдат отпуснати 107 милиона лева за кредити за млади предприемачи, които искат да започнат собствен бизнес.

 Изданията отделят място и на заявеното от премиера Бойко Борисов по време на първата световна среща на върха по хуманитарните въпроси в Истанбул:
 "Изправени сме пред невиждани кризи", извежда в заглавие "Стандарт", заявеното от министър-председателя. "Парите за бежанци не са решение, войните трябва да спрат", е заглавието по темата в "Монитор", а "24 часа" уточнява, че на срещата премиерът е обещал страната ни да опита да увеличи финансовия си принос.

 На уводно място "Дума" извежда информацията, че: "Турция плаши да скъса изцяло с Европейския съюз" и уточнява, че това се посочва в изявление на съветник на турския президент Реджеп Ердоган.

На първата си страница, изданието поставя и друга водеща тема от света - президентските избори в Австрия, като публикува снимка на ликуващи привърженици на спечелилия втория тур Александер Ван Дер Белен.

 "24 часа" отделя две страници на проблемите на производителите на мед у нас, които отбелязват пред изданието, че тази година добивите са със 70 % по-малко, заради дъжда и студа.

 Това е и проблемът, за който разказват розопроизводители пред вестник "Монитор".
Те смятат, че ниският добив и високата цена на продукта ще отблъснат големите парфюмерийни компании.
 Пред вестника началникът на Столичния КАТ -Тенчо Тенев съобщава, че само за седмица пътните полицаи са регистрирали по 100 водачи дневно, които карат в бус-лентите в София. Комисар Тенев уверява още пред изданието, че водачите на абитуриенти ще получават "честитки" от КАТ, ако са с нарушения. На челно място в броя си днес "Новинар" пише, че за да се избегнат задръствания - отварят две ленти по "Хемус" за голямото прибиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!