Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Заместник-министърът на образованието проф. Иван Димов изразява увереност в интервю за седмичния вестник "Аз Буки", че процентът за наука от Брутния вътрешен продукт ще бъде удвоен в следващите пет години. Другият заместник-министър на образованието, Диян Стаматов, е представен във вестник "Труд" заради новостите, наложени от него, като променената форма на провеждане на матурите, учебните програми по литература и правилата за поведение в училищата.
Според "Земя" 15 милиона по света говорят български език. Вестникът цитира данни на БАН, които показват, че езикът ни се разпространява с бързи темпове в глобален мащаб.
"Телеграф" информира, че от незаконната, според омбудсмана, такса "юрисконсулт" "Топлофикация-София" печели 45 милиона лева. 150 хиляди абонати са обвиняеми в съда за неплатени сметки, по данни на Федерацията на потребителите.
"Стандарт" прогнозира поскъпване на горивата през лятото. Бензинът ще стане два лева и 10 стотинки до юли. "Монитор" пояснява, че заради очакваното поскъпване пътуването с кола от София до морското крайбрежие и обратно ще струва 130 лева.
"България официално се похвали с бум в продажбите на оръжие" е водещото заглавие на вестник "Сега". Миналата година сме изнесли оръжие за повече от един милиард и 200 милиона лева, стана ясно при откриване на Международното изложение на отбранителна техника в Пловдив.
"Българинът се научи да рециклира", констатира "Новинар". Правителството прие доклад на екоминистерството за 2014 година, в който пише, че има нарастване с десет на сто, спрямо 2008-ма, на дела на рециклирани отпадъци.
"Капитал дейли" съобщава "Български екопроект взе европейска награда за социално-икономически ползи". Проектът "За Балкана и хората" работи вече 4 години и показва, че местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно, коментира вестникът.
"Монитор" информира за последните предложения за промени в Закона за културното наследство, които предвиждат продажба на търг на недвижима собственост, ако не са плащани данъци и такси десет години. 
"Първанов напира пак за президентството" е водещото заглавие на "Дума". АБВ тръгва с "бутонките" към изборите, е заявила Корнелия Нинова, председател на БСП, цитирана от изданието.
В интервю за "24 часа", депутатът Росен Петров казва: "За Слави политиката не е "Шат на патката главата". Росен Петров отправя съвет към бившия си работодател да обмисли много внимателно своя ход в политиката. 
В "24 часа", има пространен репортаж от церемонията по връчване на театралните награди "Аскеер".
"Финландия застана на ръба на икономическата пропаст", страната е на животоподдържащи системи след безмилостните съкращения на социалните разходи и мрачните финансови прогнози, пише "Сега". Изданието препечатва анализа на европейската редакция на авторитетния американски вестник "Политико". 
"Реформата в БНР започва със създаване на добър екип", заявява, в интервю за "Труд" Александър Велев, който от 29 май ще бъде следващият генерален директор на общественото радио. Той декларира, че медията ще стане много повече социално ангажирана. В друго интервю, за "Стандарт", Александър Велев споделя, че обмисля да върне телефона на слушателя и обещава да възстанови концертите на открито в Борисовата градина, изнасяни от музикалните състави на БНР.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!