Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БСП: Избори и референдуми в два отделни последователни неработни дни

Фото: Дневник

БСП внесе в деловодството на Народното събрание предложение за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат провеждането на избори и гласуване на Национален референдум да се насрочват в два отделни последователни неработни дни. По изключение ще могат да се проведат и в един неработен ден. БСП настоява също данните за избирателната активност да могат да се оповестяват свободно през целия изборен ден.

Пред "Хоризонт" депутатът Филип Попов обясни:

Нашите предложения са за оптимизация и прозрачност на изборния процес, защото с този Изборен кодекс се вмениха редица задължения на Централната избирателна комисия, а не на изпълнителната власт. ЦИК не е част от изпълнителната власт. Тя няма необходимия капацитет да осигури изборите да са такива, каквито трябва да бъдат и по Изборния кодекс, и по нашата Конституция – тайната на вота, прозрачност при произвеждането на избори.

По-рано през деня и АБВ внесе предложение за промени в Изборния кодекс. От АБВ предлагат да има общ критерий за разкриване на секции в чужбина, без да се ограничава броят и местоположението им. Заместник-председателят на Парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова заяви:

Единственият критерий, който залагаме, е да има 40 заявления от граждани и това ще бъде достатъчно условие за откриване на секция без значение в коя географска точка на света. Също така предлагаме прагът на влизане в Европейския парламент да бъде изравнен с прага на влизане в национален парламент. Предлагаме условието за дерегистрация при негласуване на два избора от различен вид да отпадне и на последно място – критерият за откриване на кметство да бъде от 250 избиратели.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!