Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Полицейските инспектори в Шуменска област с добра практика за защита на уязвимите възрастни хора

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов са в Шумен за участие в работна среща по превенция на престъпността. В срещата участваха представители на областните управи, местните власти, полицията и прокуратурата от Шумен, Варна, Добрич и Търговище. 

Министър Бъчварова посочи като добър пример работата на полицейските инспектори от Шуменска област в малките населени места.

Може в рамките на правомощията на институциите да се засилят действията, да има контрол по тяхното изпълнение, да има работа с местната общност. Аз в справката, която прочетох за областта, виждам доста добри практики, които можем да препоръчаме на колегите в други райони. Списъци, които са със самотно живеещи хора, актуализирането им, това е много важно, защото самотно живеещите възрастни хора в момента са най-застрашени от проявите на битовата престъпност.

Полицейските инспектори от Шуменска област от години са направили и актуализират списъци с уязвимите групи хора. Целта е на възрастните, болни и самотни хора при нужда да бъде оказвана бърза и адекватна помощ и закрила. Пред журналисти министър Бъчварова цитира данни от неправителствени организации, според които делът на контрабандните цигари в България в момента е намалял тройно спрямо 2014 година. Мащабните полицейски акции под надзор на прокуратурата срещу организирани престъпни групи в цялата страна ще продължат, бе категоричен главен комисар Георги Костов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!