Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Откриха музея на розата в Казанлък

| обновлено 05.06.16 15:46
Фото: Венелина Попова

В Казанлък с тържествена церемония беше открит музеят на розата, който е единствен по рода си в света. На церемонията присъстваха премиерът, трима министри, председателят на парламентарната група на ГЕРБ и посланици в България на над десет страни.

При откриването премиерът покани БСП да започват предизборните си кампании пред Музея на розата, която е техен символ, и сподели възхищението си от музейната експозиция. За друг паметник в Казанлъшко – този на връх Бузлуджа премиерът каза:

Два и половина милиона лева ще струва само да спрем разрухата, да го консервираме. Готов съм да говорим и за този паметник на културата или символ, защото той също е символ.

На въпрос на "Хоризонт“ дали правителството би подкрепило проект за създаването на паметник на тоталитаризма на върха Бойко Борисов отговори:

Дадоха ми един проект, да го видят и БСП. Ако искат да направим нещо заедно, за да не се приема, че срещу някой се прави това.

В отговор на въпрос на "Хоризонт“ Бойко Борисов коментира страховете на своя предшественик Пламен Орешарски, че държавата може да влезе в дългова криза:

Държавният дълг в момента е по-нисък, отколкото беше при Орешарски. Фискалният резерв ни е 11 милиарда и 500 милиона лева, стоят там, за да гарантират финансовата ни система. При мен банка не е фалирала. Надявам се банките да издържат стрес теста август месец. Ние затова сме подготвени да преодолеем и такъв стрес тест.

Музеят е изграден със средства от държавния бюджет в размер на 1 милион лева. Експозицията включва документи и артикули, свързани с историята на розопроизводството в България.

Празникът продължава с карнавално шествие в центъра на града, с което завършват празниците на розата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!