Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Случай на нодуларен дерматит и във Врачанско

| обновлено 08.06.16 10:33
Фото: БГНЕС
Лабораторните изследвания потвърдиха наличието на нодуларен дерматит във ферма в село Бързина, община Хайредин, съобщи за "Хоризонт" д-р Милчо Костурков, директор на Агенцията по безопасност на храните във Враца. От всичките 17 животни в стадото е болна само една крава, но цялото стадо ще бъде унижожено незабавно.

Животните ще бъдат унищожени, загробени, ще бъде извършена дезцинфекция, както на помещенията, така и на околната среда, ще последва обезщетяване на фермера за понесените стопански загуби. Въпреки, че във фермата има само една болна крава, ще бъде премахнато цялото стадо, обясни д-р Костурков.

Собственик на фермата, където е открито болното животно, е Румен Първанов. Според него рапространението на тази вирусна болест във Врачанско е тежък удар по животновъдството, един от малкото развиващи се отрасли в региона.

Цялото семейство работиме в тази ферма, имаме я от 20 години вече и сме постигнали за тези 20 години ей това – 17 животни. Друго няма. В нашето село повече кравари няма да има. За другите села не знам. Ако и при тях се разпространи болестта, може би бързо и те ще фалират. Много е трудно, но ще започнем отначало,
категоричен е фермерът.

Агенцията по храните започна тази сутрин обработване на огнищата на нодуларен дерматит и зоните около реките против кръвосмучещи насекоми в областите Благоевград и Кюстендил. От Агенцията предупредиха пчеларите да не пускат пчелите в рисковите зони. Пръскането с летателна техника продължи до 10 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!