Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турската полиция разпръсна със сълзотворен газ и гумени куршуми демонстрация в Истанбул

Фото: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне протестна демонстрация на представители на обществото ЛГБТ – на лесбийки, гей мъже, бисексуални и транссексуални.

Предния ден управата на Истанбул забрани провеждането на ежегодния гей парад на общността, под наслова "Парад на честта". Въпреки това група демонстранти се събраха привечер на булевард Истиклал, който отвежда до централния площад "Таксим", за да протестират срещу забраната. Участниците поискаха да направят обръщение до медиите, но полицията не разреши.

Няколкостотин полицаи от силите за борба срещу безредиците обкръжиха района и атакуваха участниците със сълзотворен газ и гумени куршуми, избухнаха сблъсъци. Полицаите изтласкаха групата от булеварда, след това гонитбата продължи из страничните улички. Има пострадали от сълзотворения газ, а също и арестувани от полицията участници.

Органите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия и срещу друга група от около 500 демонстранти, които се събраха, за да изразят подкрепа за нападнатите почитатели на британската музикална група Рейдиохед. Протестът бе в отговор на нападението, извършено в петък срещу магазин на групата в Истанбул, където се били събрали почитателите, за да отпразнуват излизането на новия им албум. Група от около 20 мъже обаче се събрали и започнали да хвърлят бутилки срещу магазина, крещели ислямски проклятия. Полицията предотвратила разрастването на инцидента, няма пострадали, но собственикът на магазина изгонил наемателите от музикалната група, тъй като безпокоили квартала, който е с консервативно население.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!