Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Марин льо Пен призова за референдуми за европейското членство във всички страни от ЕС

Марин льо Пен
Фото: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен призова за референдуми за европейското членство във всички страни от Европейския съюз. Предстоящият вот във Великобритания е поредният тежък политически тест за френския президент Франсоа Оланд, изправен пред нарастващия евроскептицизъм на французите, подсилван от социалните протести.

"Ако бях британка, щях да гласувам за "Брекзит", заяви крайната националистка Марин льо Пен пред телевизия ТФ1. Тя настоява всяка страна от ЕС да проведе референдум за европейското си членство, подобно на Великобритания. "От 11 години французите не са били питани по този въпрос и последния път волята им беше предадена от десницата и социалистите", посочи Льо Пен, припомняйки отхвърлената от французите Европейска конституция през 2005 г. Според лидера на Националния фронт ЕС е тоталитарен и се пропуква отвсякъде.

Изказването на Льо Пен е тълкувано като явен опит за извличане на предизборни ползи от настоящата ситуация и тежката социална криза. Националистката се обяви против оспорваната реформа на кодекса на труда, срещу която синдикатите готвят нов протест. Днес в рамките на три часа правителството отмени следващия митинг, след което го разреши под натиска на синдикати и леви партии. Това предизвика критики сред почти всички политически сили срещу непоследователността и очевидната безпомощност на кабинета на Манюел Валс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!