Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ангела Меркел се среща с няколко европейски лидери заради "Брекзит"-а

Фото: БТА
Германският канцлер Ангела Меркел се среща тази вечер с френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Марио Ренци председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да обсъдят предстоящите стъпки след вота за "Брекзит".

Меркел ще разговаря първо с Доналд Туск, а след това с колегите си от Франция и Италия. Тя иска да има готов план, който да представи утре на срещата на върха в Брюксел, на която основната тема ще е излизането на Великобритания.

В момента сред европейските лидери не цари едиондушие  по въпроса как трябва да се процедира. Мнозинството настояват за спешно напускане на общността от гласувалото против ЕС Обединено кралство. За това официално призоваха и външните министри на странитеоснователки на ЕС, които се срещнаха вчера в Берлин. Меркел обаче пледира за намаляване на темпото.

Няма причина да натискаме Великобритания, всички действия трябва преди това да се обмислят добре, обясниха от канцлерството.

Междувременно стана ясно, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и френският му колега Жан-Марк Еро са изготвили план от 10 страници за бъдещето на ЕС безЛондон. Той предвижда  общността да решава съвместно само въпроси, за които са нужни и общи действия като сигурността и миграционата криза. Другите теми трябва да бъдат прироитет на националните правителства. Подробности от този план ще станат ясни по-късно през седмицата.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!