Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БСП поиска одит на Летище София, от аерогарата отрекоха тя да има лоши финансови резултати

| обновлено 07.07.16 19:27
Фото: БГНЕС

БСП поиска Сметната палата да извърши одит на летище София заради лоши финансови резултати. От дружеството посочиха, че твърденията на социалистите са  неоснователни.

Настояването на социалистите за проверка на Сметната палата е с аргумента за ниска рентабилност и възвръщаемост. Румен Гечев постави въпроса как така правителството изчисли, че след концесията печалбата на летището ще бъде мининум 20 милиона лева, след като сега е около 5 милиона:

Господа, по вашите сметки къде са поне по 15 милиона годишно? Кой краде в момента от летище София по 15 милиона, по вашите сметки?

На извънреден брифинг изпълнителният директор на летище София  Христо Щерионов призна, че от 2008 година досега, печалбите  на летището намаляват. Според него, обаче социалистите не са достатъчно добре запознати с финансовата структура на дружеството:

Важното е да се отбележи следното, приходите от летищни такси, около 80 милиона, не формират печалба. 

Печалбата се формира от търговска дейност, която доста намалява след европейска директива за отварянето на пазара през 2008 година: 

Когато въведоха така нареченото "отваряне" на наземното обслужване на пазара, тогава навлезнаха три нови оператора. Наземните оператори са много гъвкави и съответно ни отнеха съществен дял от пазара. Ние също изпълняваме и държавни задачи като летище Балчик, това са допълнителни разходи, които съответно намаляват печалбата, също и други държавни задачи извършваме като летище София, за разлика от другите летища.

Според Румен Гечев от БСП обаче, от дружеството се краде мащабно: 

Искаме независим одит от българската Сметна палата. Какво е вложил българският народ в държавното летище и какво в момента ние ще концесионираме.

За последно летище София е проверявано през февруари 2015 година от Агенцията за държавна финансова инспекция, каза директорът му Христо Щерионов:

Летище София е сто процента държавно, абсолютно не ме притеснява. Ние подлежим на една проверка от всички контролни органи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!