Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Замразяват парите за заплати в държаввната администрация за периода 2017-2019 година", съобщава "Стандарт". Изданието уточнява, че указанията на финансовия министър Владислав Горанов са да има повишения, само ако се направят съкращения в щата.

"Скубят ни здраво за прясна риба по морето", пише на първата си страница "Труд" и пояснява, позовавайки се на рибари: високата цена била нормална по това време на годината. Родният сафрид се продава на рекордно високата цена от 14 лева за килограм.

По данни на Агенцията за държавна финансова инспекция през второто тримесечие на годината чрез търгове са източени неправомерно 1 милион и 100 хиляди лева. Установени са 81 неоснователно проведени процедури, пише по темата вестник "Труд".

"Петима управляват трима на летище Стара Загора", съобщава "Дума". Министърът на икономиката Божидар Лукарски увеличил ръководството на неработещото летище в града, стана ясно по време на вчерашния парламентарен контрол. Новите ръководители са съпартийци на Лукарски.

"За три години подкрепата за Европейския съюз в България е намаляла с 13 процента", е водещото заглавие на вестник "Сега". Изводът е от изследване на "Отворено общество". Сред най-силните привърженици на Евросъюза са младите хора на възраст от 18 до 29 години.

"Телеграф" информира за поредната директива на Брюксел, изискваща в колата да возим децата до 3-годишна възраст обратно на посоката на движение. Сега действащата у нас разпоредба изисква това за бебета до 9 месеца.

"Стандарт" пише за друго изискване на Европейския съюз - "Сливат области". Изискването на Брюксел е по отношение на целевото финансиране, пояснява министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Другият вариант е, ако се запазят тези области, които трябва да бъдат слети с по-големи, да станат второ ниво на управление и да им бъдат назначени губернатори.

"Сега" цитира констатациите на Върховната административна прокуратура, че десетки общини тормозят жителите си с незаконни изисквания.

Според "Монитор", фондация фантом стои зад рекламирания предстоящ концерт на "Ролинг Стоунс" и Джони Деп у нас. Изданието уточнява, че датата на събитието не е потвърдена, а от Столичната община отричат да са партньори.

Няма да подам оставка, нямам проблеми със съвестта си, заявява министърът на културата Вежди Рашидов в интервю за "24 часа". Никъде не проявявам никаква цензура, категоричен е той по повод конфликта му с водещия от БНТ Георги Ангелов и уволненията на двама души от Националната художествена галерия, участвали в предаване на Ангелов.  

"Опасно бързи кредити" е темата на днешния брой на седмичника "Капитал". "Зад големия ръст на индустрията за небанково кредитиране стои социален проблем", обобщават авторите.
   
Съботният очерк на "24 часа" е посветен на завършващото първенство по футбол във Франция. Класата и емоциите липсват, само няколко мача заслужават да бъдат запомнени, пише вестникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!