Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Родители на деца с увреждания блокираха пътя Бургас-Созопол

| обновлено 09.07.16 14:37
Фото: Радио Бургас

Родители на деца с увреждания блокираха сутринта пътя Бургас-Созопол. Причината за недоволството им е програмата "Личен асистент".

Над 20 родители на деца с увреждания и техни близки за 5 минути затвориха едната лента на изхода на Бургас и така затрудниха трафика за Южното Черноморие. С плакат "Стоп на геноцида над хората с увреждания" те поставиха играчките на децата си на пътното платно. Гергана Маврова заяви:

Не искаме програми. Искаме Закон за личната помощ, финансова, която да върви с човека с увреждане.

Настояват и за увеличаване на часовете за личен асистент:

Казаха, че може би на шест, но казаха, ако станат на четири, че пак е добре. Всеки месец сме в болниците. Правим операции. Детето ми изпада в едни състояния, в които никой не иска да бъде с него. Ние искаме просто да не сме лични асистенти.

Екипът на дирекция "Социални дейности" в община Бургас начело с директора Мая Казанджиева подкрепиха протеста:

Комуникираме с експертите на Министерството на труда и социална политика, за да се намери законова форма за по-трайно решение на услугите в домашна среда.

Родителите заявиха, че ако гласът им не бъде чут, са готови на нов национален протест.

Майки на деца с увреждания протестираха и в Добрич, недоволни от ограничените възможности на програмата "Личен асистент". "Нека всяко дете, което се роди с увреждания, да има шанса да оцелее и да бъде подкрепяно от държавата и след 18 години, призова една от недоволните майки - Емилия Колева. Протестиращите поискаха нов специален закон за лица с увреждания, който да им гарантира постоянен доход. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!