Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Борисов: Черно море да се превърне в демилитаризирана зона и да се развиват бизнесът, туризмът и добивът на нефт и газ

Фото: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов иска Черно море да се превърне в демилитаризирана зона и да това да даде възможност да се развиват бизнесът, туризмът и добивът на нефт и газ. Борисов ще обсъди тази идея най-напред с колегите си от Европейския съюз. Премиерът каза това по повод провеждащата се във Варшава среща на високо равнище на НАТО, където България, по думите му, представя една балансирана позиция. Бойко Борисов заяви това при откриването на Регионално депо за битови отпадъци край старозагорското село Ракитница.
Бойко Борисов заяви, че когато руската страна има подводници с крилати ракети, това води до засилване на отбранителната мощ на НАТО в Черноморския регион:
Това е зона, в която очакваме да се добива газ, където всички държави имат туризъм, дава възможност за голям стокообмен. Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?
Премиерът коментира искането на Обама, Туск и Юнкер за продължаване санкциите срещу Русия:
Ами щом те го искат, ще ги продължат. Ние губим много пари от селското стопанство. Значи минахме сигурно 300 милиона. И сега като се сближиха отново Турция и Русия, нашето земеделие ще бъде подложено под тежък натиск".
На въпрос на "Хоризонт" дали в разговора с турския си колега Йълдъръм са постигнали съгласие за връщане на нелегалните имигранти, Бойко Борисов отговори, че очаква споразумението, което Европейския съюз прие с Турция, да влезе в сила: 
Защото видно е, че то работи. И гърците са много по-доволни, и флота, който НАТО прати в тяхното море също дава вече добри резултати. Работата на българските служби се оценява много високо. Над 400 трафиканти на хора сме задържали през този период, над 7 000 мигранти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!